Bilforhandlere

Årsdag gav endnu et blik ind i fremtiden 

De øjeblikkelige kriser med Ruslands invasion af Ukraine, gaslækage i Østersøen og autobranchens leveringsproblemer fylder hos alle for tiden. 

Men på AutoBranchen Danmarks årsdag var der også plads til smil og mulighed for at se fremad. På Remisen i Brande bød dagen på et blik ind i fremtiden på mange fronter. Blikket ind i fremtiden fik ganske mange, for deltagen på årsdagen var rekordhøj. Mange synes godt om muligheden for, at man kan stykke årsdagen sammen individuelt ved at tilmelde sig udvalgte fagsnakke efter egen interesse. 

“Med krisen i Ukraine tror jeg, at vi står overfor værre tider end vi har set tidligere. Inflation, højere energipriser, stigende renter og lav købelyst hos forbrugerne, er vores nye udfordringer. Men samtidig vil jeg også sige, at jeg er meget imponeret over den her branche. I er enormt dygtige til at omstille jer og klø på,” sagde AutoBranchen Danmarks adm. direktør, Gitte Seeberg i sin indledende tale, da hun satte årsdagen i gang fra talerstolen efter, at formand Hans-Jørgen Jørgensen havde budt velkommen til de rekordmange deltagere. 

Fremtidsforsker Anne Skare Nielsen gav sine bud på en fremtid med selvkørende biler, gratis strøm og et forandret arbejdsliv. Gratis strøm er svært at forestille sig, men når forskerne kigger ind i fremtiden, ser de, at vi betaler for den slags ydelser med vores tid og opmærksomhed. 

Den kinesiske elbilsproducent NIO ruller ud i Danmark inden ret længe, og her gav den salgsansvarlige i Danmark, Rasmus Huus, et indblik i, hvordan NIO vender tingene på hovedet og tager sine kunder, som man i øvrigt kalder brugere, med ind i et univers, der bærer præg af kundeklub med alverdens fordele. Og så i en bil, der er fleksibel med et batteri, der kan skiftes ud og skaleres op eller ned afhængigt af øjeblikkeligt kørselsbehov.  

Santanders kommercielle direktør, Bo Jakobsen, gav sine bud på fremtiden med finansieringsbrillerne på, og på uddannelsesområdet var der fagsnak om forandringerne hos både salgspersonalet og mekanikerne. De sidstnævnte skal måske snarere kaldes autoteknikere, fremfor mekanikere. På den måde kan man også se sig om efter – og supplere med – en anden type medarbejdere. 

Transportminister Trine Bramsen vandt næppe mange tilhørere i salen, da hun slog fast, at vanvidskørsel i en lånebil, er bilejerens ansvar, og altså dermed potentielt også en bilforhandler eller et værksted.  

Ministeren åbnede afslutningsvis op for at diskutere med branchen, om man kan give autobranchen bedre mulighed for at opdage en potentiel vanvidsbilist, inden de får adgang til en bil. Det kunne fx være med en form for register. AutoBranchen Danmark vil følge op på sagen med ministeriet. 

Inden for den lidt mere overskuelige fremtid venter et folketingsvalg om hjørnet. Politisk kommentator Hans Engell gav en grundig analyse af det politiske landskab i Danmark. Han forudsagde i øvrigt ro om bilafgifterne ved dette valg – for dels blev de seneste afgifter vedtaget bredt i Folketinget, dels er politikerne optaget af fx sundhedsområdet, ældreområdet og energikrisen. 

I kategorien nær fremtid var også en workshop med Autotaks, en snak om samarbejdet mellem lak og karrosseri og om de agentmodeller, som optager mange nyvognsforhandlere. 

Fremtidsforsker Anne Skare Nielsen gav en venlig opsang, da hun sagde “Smil for helvede, det skal nok gå, for det gør det jo altid.” 

Hendes pointe var, at vi alle skal være åbne for de forandringer, vi kommer til at møde. 

“Jeg synes, at vi havde en rigtigt god årsdag. Det fungerer fremragende med vores fagsnakke, hvor alle kan melde sig til præcis det emne, som interesserer dem. Og så havde vi nogle meget spændende oplægsholdere,” siger Gitte Seeberg. Hun bliver i øvrigt bekræftet af deltagernes evaluering af årsdagen. En evaluering, der er sendt på mail til deltagerne. Her vurderer mere end 98 procent, at årsdagen som helhed var meget god eller god.  

Med rundt regnet 270 tilmeldte deltagere, var der rekorddeltagelse på AutoBranchen Danmarks årsdag. En stor del af deltagerne havde valgt at lytte til direktør for Motorstyrelsen, Jørgen Rasmussens oplæg, da han holdt fagsnak i Teatersalen. Jørgen Rasmussen slog fast, at han godt kan se branchens udfordringer med hans arbejdsplads, og han bedyrede, at Motorstyrelsen ønsker at løse alle udfordringer så hurtigt som det er muligt med de midler, der er til rådighed. 

“Mange af branchens samarbejdspartnere var til stede i Brande, og jeg, at der blev netværket på kryds og tværs. Jeg vil virkelig opfordre sig til, at man som medlem benytter sig af samarbejdspartnerne. Der er penge at spare eller merindtjening i de fleste af de aftaler, vi har indgået med partnerne,” fortsætter Gitte Seeberg. 

Det var andet år i træk, at AutoBranchen Danmarks årsdag foregik på Remisen i Brande. 


Kontakt: