Bilforhandlere

Advarsel: Svindlere kan optage lån i uafhentede biler som forhandlere har indregistreret

Bilforhandlere indregistrerer ofte biler på forhånd ved et salg, hvorefter registreringsattesten fra Motorregistret sendes til kunden. Men det kan være farligt og i værste fald føre til, at en uærlig kunde kan optage lån i køretøjet. Det viser en ny sag fra en af AutoBranchen Danmarks medlemmer, der er en blandt flere.

Det er altid ejeren af køretøjet, som får tilsendt registreringsattesten, og det var i denne sag en køber af en Subaru til knap 600.000 kr. Men kunden mødte aldrig op til afhentning af bilen.

I stedet trækker kunden processen i langdrag og betaler ikke det fulde beløb for bilen til aftalt tid. På intet tidspunkt i købsprocessen virker personen interesseret i bilen, han vil blot have registreringsattesten.

Ida Nynne Daarbak Jensen kender heldigvis ikke til lignende sager i nyere tid, men hun kommer med en klar opfordring til bilforhandlere:

“Sørg for at lave et grundigt baggrundstjek af alle nye kunder, som I ikke kender på forhånd. Ikke alle har rent mel i posen, og desværre er det muligt for den, som har registreringsattesten at optage lån med tinglysning i køretøjet. I sidste ende rammer det jo forhandleren, hvis kunden aldrig afhenter bilen”, siger Ida Nynne Daarbak Jensen.

Depositum eller senere indregistrering

Der er ifølge juristen to umiddelbare løsninger på problemet. Den ene løsning handler om et depositum, som bilforhandleren kan udbede sig, før man indregistrer bilen.

“Overordnet set kan det give mening at opstille regler for depositum. Man kan måske stille krav til køberen om, at vedkommende stiller med halvdelen af det samlede beløb, før man indregistrer køretøjet. Det kan også være et mindre beløb. Det er nok en god idé at diskutere processen på bilhusenes ugemøder, så alle er enige”, fortæller Ida Nynne Daarbak Jensen.

Den anden model er, at man venter med indregistrering af køretøjet, indtil den endelige overførsel af det fulde beløb er gået igennem. Den løsning kan dog vise sig svær i praksis.

“Ofte indregistrer bilforhandlere flere biler på én gang med udlevering samme dag. Det gør man, dels i forhold til omkostninger og så det lavpraktiske i, at man er afhængig af Motorstyrelsen til at lave det endelige arbejde. Det kan med andre ord gøre det svært, hvis man skal indregistrere sådan lidt ad hoc pr. salg, og problemerne med at holde styr på nummerpladerne kan overskygge processen”, siger Ida Nynne Daarbak Jensen.

Kontakt

Juridisk hotline