Hvis I bruger gulpladebiler i din virksomhed, er det derfor en rigtig god idé at læse med her. Reglerne er meget entydige, og her kan du blive lidt klogere på dem.
Hovedreglen for biler på gule plader
Som udgangspunkt må gulpladebiler kun bruges til erhvervsmæssig kørsel.
Mange virksomheder er opmærksomme på, at varebiler på gule plader kun må bruges til erhvervsmæssige formål og ikke til privatkørsel. Til gengæld er det ikke nødvendigvis alle, der måske er opmærksomme på, hvad der regnes for erhvervsmæssig kørsel, og hvad der anses for at være privat kørsel. Hvis det bliver kontrolleret, kan det ende med at blive en særdeles dyr oplevelse for virksomheden.
Når din virksomhed registrerer en varebil på gule nummerplader, skal du betale mindre i registreringsafgift og moms, end hvis bilen er på hvide plader. Den fordel kommer selvfølgelig med en pris, og prisen er, at der er begrænsninger på, hvad du må bruge bilen til.
Det store spørgsmål er, hvornår der er tale om privat brug af en gulpladebil, og hvornår der ikke er tale om privat brug af en gulpladebil. ?
Privat brug / ikke privat brug
Det regnes for privat kørsel, hvis du eller dine medarbejdere bruger bilen på gule plader til:
- Kørsel til fritidsaktiviteter.
- Indkøb til privat brug.
- Kørsel med børn til og fra institutioner.
- Fragt af private ting, fx møbler, campingvogn eller haveaffald
Der er dog ikke tale om privat brug af gulpladebilen, hvis du eller dine medarbejdere anvender bilen til:
- Kører til spisning eller henter mad i arbejdstiden.
- Kører hjem i bilen op til 25 gange om året, når bilen den næste dag skal bruges erhvervsmæssigt, fx kørsel til møde eller kursussted. Eller kører fra hjemmet til arbejde dagen efter, bilen har været brugt erhvervsmæssigt. Selv om begge kørsler er til og fra én begivenhed, tæller det for to kørsler.
- Henter eller sætter kolleger af i forbindelse med kørsel mellem hjem og arbejde. Det er en betingelse, at arbejdsgiveren har beordret det.
Kørsel udover ovenstående regler for ikke-privat brug, er forbudt efter reglerne for biler på gule plader.
Mulighederne hvis du ønsker at bruge bilen til et privat formål
Som beskrevet herover, er hovedreglen altså, at ingen i virksomheden må benytte en firmabil på gule plader til private formål. Ønsker du eller dine medarbejder dog at bruge din varebil til privat kørsel, er der forskellige brugbare muligheder:
- køb af dagsbeviser
- Benyt dig af undtagelserne til specialindrettede køretøjer
- omregistrering af varebilen til privat brug eller delvis privat brug (papegøjeplader/klistermærker)
Det er kun biler på papegøjeplader, der må benyttes privat. Hvis du har biler på gule plader, som I i virksomheden også benytter privat, skal du sørge for, at de bliver indberettet. Så skal der nemlig betales skat af fri bil, og her skal man være opmærksom på moms og privatbenyttelsesafgift. I Danmark betales der privatbenyttelsesafgift af omtrent 50 procent af alle varebiler. For biler under tre tons er prisen 6.250 kroner. For biler mellem tre og fire tons koster privatbenyttelsesafgiften 18.560 kroner årligt.
Du kan købe dagsbevis til køretøjer under 4 ton. Vejer køretøjet 3 ton eller mindre, er prisen 225 kr. pr. døgn, hvis ejeren af køretøjet har trukket hele momsbeløbet fra ved køb eller leje.
Hvis du bare skal bruge din gulpladebil privat en enkelt gang imellem, kan det således bedst betale sig at købe et dagsbevis. Men hvis du ofte skal bruge din gulpladebil privat, så vil det være en langt bedre løsning at omregistrere bilen til papegøjeplader.
Konsekvenserne hvis du bryder reglerne
Hvis en virksomhed bryder reglerne, kan det få økonomiske konsekvenser for dig og dine medarbejdere.
En velkendt konsekvens kan for eksempel være, at:
- du skal betale den moms tilbage, som du fik fradrag for, da du købte bilen.
- du skal betale privatbenyttelsesafgift.
- I kan blive opkrævet skat af fri bil for de år, bilen har været i virksomheden.
- I kan få en bøde for ikke at have overholdt skatte- og afgiftslovene.
Det er vigtigt at have styr på disse regler, da der bliver slået hårdt ned på netop dette område. Er du i tvivl om hvorvidt I overholder reglerne i din virksomhed, så kontakt juristerne i AutoBranchen Danmark på telefon 3331 4555