Bilforhandlere

“De tilbyder nogle vilkår, som vi slet ikke kan matche”

Novo Nordisk og andre store virksomheder tilbyder så høje lønninger, at der opstår problemer flere steder i autobranchen. En har mistet fem mekanikere.

Som Motor-Magasinet har beskrevet, støvsuger Novo Nordisk i disse år autobranchen for arbejdskraft, herunder mekanikere.  

En af dem, der har oplevet det, er Ove Jensen, der er direktør for Ove Jensen Biler i Hillerød, der blandt andet sælger Citroën, Peugeot og Honda. 

Han har over nogle år mistet fem mekanikere til Novo Nordisk og Fujifilm, en anden milliardvirksomhed inden for biotech i området.  

“Det giver os jo store problemer, fordi det er mennesker, som har store kompetencer, og som vi har brugt mange penge på at uddanne og opkvalificere,” siger Ove Jensen om de mekanikere, der er gået til de to store virksomheder.  

“De bliver tilbudt arbejde på nogle vilkår og til nogle lønninger, som vi slet ikke kan matche,” siger Ove Jensen videre.  

Kan få større konsekvenser

Afgangen af mekanikere kan nu få den konsekvens, at Ove Jensen kan miste retten til at være autoriseret værksted for Honda, fordi man mangler uddannet personale med de rigtige kvalifikationer.  

Derfor gør Ove Jensen også, hvad han kan for at tiltrække og fastholde arbejdskraft. 

Eksempelvis har Ove Jensen Biler i de sidste tyve år fast haft tre-fire elever på værkstedet for at sikre fødekæden af nye mekanikere, ligesom man også har givet mere i lønningsposen: 

“Vi har virkelig skruet op for lønningerne på værkstedet, men vi har ikke turde ændre priserne på grund af konkurrencesituationen, så det er taget ud af egen lomme,” forklarer Ove Jensen. 

Problemet er bare, at når man søger nye medarbejder, kommer der ingen ansøgninger. Der er simpelthen ingen ledige hænder, oplever Ove Jensen.  

Tendens der er kommet for at blive

Og det sætter sig i hverdagen, forklarer han – hvor man hele tiden frygter, at endnu en medarbejder er blevet lokket af Novo eller andre af de store, pengestærke virksomheder: 

“Ved udgangen af hver måned sidder man og ryster i bukserne, og frygter, der kommer en opsigelse,” siger Ove Jensen. 

Han vurderer ikke, at de mekanikere, der har taget skridtet fra autobranchen til eksempelvis Novo Nordisk kommer tilbage – og han tror samtidig, det er en tendens, der er kommet for at blive, altså at store virksomheder støvsuger markedet for mekanikere og lignende. 

Så selvom situationen er alvorlig, er han glad for, at det kommer frem i medierne.  

“Jeg er glad for, at der er fokus på det, for så forstår vores partnere også, at det ikke bare er os, der har det her problem. Og det kan måske betyde, at der er lidt længere snor,” siger han. 

Seeberg: Problematisk

AutoBranchen Danmarks adm. direktør Gitte Seeberg har overfor Motor-Magasinet og andre medier opfordret til, at Novo Nordisk og andre store virksomheder bidrager mere til at uddanne den arbejdskraft, de har brug for.  

– Det er problematisk, at andre brancher bare snupper den arbejdskraft, som er uddannet og oplært på værkstederne, og vi vil da appellere til, at man udviser større samfundsansvar og også selv uddanner mere arbejdskraft, har hun sagt. 

Kontakt

Gitte Seeberg

Adm. direktør