Uddannelse

Dine medarbejdere skal kunne spejle sig i andre og se mulighederne

Fremtidens medarbejdere bryder sig ikke om lukkede døre. Karrieremulighederne skal være synlige, så det er tydeligt, at et svendebrev kan være adgang til en lang karriere med udsigter i branchen. Det fortalte unge lærlinge i en god debat på AutoBranchen Danmarks årsdag.

Virksomhederne mærker det allerede. Når man søger efter arbejdskraft til værkstedet, er det ikke altid, at jobbet bliver besat. Det er ikke længere ligetil at finde kvalificeret arbejdskraft.  

En opgørelse fra Beskæftigelsesministeriet placerer jobbet som mekaniker på en ærgerlig tredjeplads blandt stillinger, der er svære at besætte. Mere end 40 procent af de opslåede stillinger som mekaniker, bliver ikke besat.  

Derfor er det så vigtigt at rekruttere nye medarbejdere til branchen, og lige så vigtigt at holde på den gode arbejdskraft, man allerede har.  

Fire unge mænd, der er i lære som mekaniker og går på skolerne i Holstebro og Skjern, kom forbi AutoBranchen Danmarks årsdag og gav deres bud på, hvad der betyder noget for fremtidens arbejdskraft i autobranchen.  

Magnus Hausgaard, Martin Repisky, Mads Birch Hitz og Daniel Vig får alle deres svendebrev som mekaniker i 2024. 

En drømte om en karriere med mange muligheder og større roller i branchen. En anden ser sig selv som mekaniker hele livet. En tredje glæder sig til videreuddannelse og de muligheder, det giver, mens en fjerde er klar til at springe med på de muligheder, branchen giver – så længe det er tyske biler.  

”Jeg vil gerne have, at der i virksomheden er andre på samme alder som mig, så vi kan tale sammen. Der skal også være en god tone og god stemning, og så skal der være udfordringer, som man kan vokse med,” sagde 21-årige Daniel Vig, der går på skole i Skjern, om den ideelle arbejdsplads for ham.  

En anden af de resterende lærlinge talte om udviklingsmulighederne. 

”Det er vigtigt, at man kan se sig selv i opgaverne. At der kommer nye opgaver ind, gerne svære opgaver, som gør det spændende og giver udvikling,” sagde Martin Repisky fra Holstebro. 

En god debat og stor spørgelyst fra både branchen og erhvervsskoler endte med en række væsentlige forslag, som AutoBranchen Danmark bør anbefale videre. Nogle til medlemmer, andre til politikerne.  

  • Indfør MUS-samtale til lærlinge, så arbejdsgiveren kender lærlingens drømme og ønsker 
  • Hjælp med en karriereplan, så lærlingen ser muligheder 
  • Virksomhederne skal samarbejde godt med den lokale erhvervsskole, hvis man vil sikre, at den også findes i morgen. Ellers kan der blive langt mellem skolerne 
  • Virksomheder bør gøre en rekrutteringsindsats allerede i folkeskolen 
  • Husk, at virksomheder og erhvervsskoler har fælles ansvar for rekruttering til uddannelsen 
  • Sørg for, at man politisk fjerner taxameter-betalingen, der er en hindring for fleksibilitet og skoleskift 

AutoBranchen Danmark har noteret forslag og konklusioner ned og bringer dem videre.  

Kontakt

Nicky Bobak

Eftermarkedschef- og Brugtvognsekspert