Folketinget vedtog torsdag en hastelov, der har til formål at afbøde en lille del af den stigende inflation. Elpriserne er blandt de udgifter, der er steget markant, og derfor indeholder den vedtagne hastelov også en lille sænkelse af elafgiften. Den reduceres med fire øre per kilowatt-time, så den resten af året vil være på 72,3 øre. Efter nytår sænkes afgiften yderligere til 68,8 øre.
Den lille sænkning kommer desværre ikke til at have den store effekt her og nu, da en almindelig husholdning med et forbrug på 4000-kilowatt-timer kan spare 50 kroner i år og 215 kroner næste år.
Ingen partier stemte imod lovforslaget, der træder i kraft 1. oktober.
Udsigt til yderligere sænkninger
Da den vedtagne sænkning af elafgiften næppe vil betyde store besparelser for ret mange virksomheder eller privatpersoner, er der allerede debat om at fjerne elafgiften helt, som AutoBranchen Danmarks adm. direktør Gitte Seeberg forklarer.
”Undervejs i tv-debatten mellem de tre statsministerkandidater den 4. september fremlagde Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen et forslag om at nedsætte elafgiften til EU’s mindsteafgift på 0,8 øre per kilowatt-time. Der var umildbart ikke modstand mod forslaget blandt Mette Frederiksen og Søren Pape. Derfor er det bestemt ikke usandsynligt med en markant nedsættelse af elafgiften i de kommende måneder. Det vil få stor effekt for både virksomheder og elbilister,” siger Gitte Seeberg.