Bæredygtighed

”Vi er kommet rigtig godt fra start”

AutoBranchen Danmarks ESG-generator er kommet godt i gang. Ambitionen er dog, at mange flere medlemmer skal oprettes og i gang med at lave bæredygtighedsrapporter.

”Meget tilfredsstillende”. Sådan opsummerer eftermarkedschef Nicky Bobak situationen efter lanceringen af AutoBranchen Danmarks ESG-generator – it-værktøjet, der hjælper medlemmerne med at dokumentere, hvordan de arbejder med bæredygtighed på miljø, sociale forhold og virksomhedsledelse.  

Værktøjet, som er skræddersyet til branchen og udviklet i samarbejde med den digitale platform Valified, blev lanceret i marts efter en lang og grundig udviklingsperiode, hvor mere end 1100 potentielle ESG-indikatorer, som forskellige EU-standarder definerer, er blevet kogt ned til 78 spørgsmål, som medlemsvirksomhederne skal svare på.  

Lettere end frygtet

Midt i marts blev de første invitationer til at prøve kræfter med ESG-generatoren sendt ud. Sidenhen er det stille og roligt dryppet ind med medlemmer, hvoraf mange er godt i gang med at udfylde deres første bæredygtighedsrapport.  

”Det vi hører fra de medlemmer, der allerede er begyndt at udfylde spørgerammen, er at det slet ikke er så svært, som de havde hørt eller frygtet”, fortæller Nicky Bobak.  

I juni måned har han, sammen med folkene bag Valified, stået bag to workshops i Næstved og Århus, hvor omkring 50 medlemmer fik mulighed for at få fingrene i tastaturet og udveksle erfaringer med hinanden om, hvordan de hver især har grebet opgaven an.  

Det gjorde en del af deltagerne – også de mere skeptiske – mere trygge ved opgaven, når de ved selvsyn kunne konstatere, at ESG-værktøjet gør det relativt let at lave en bæredygtighedsrapport. De mere erfarne, der allerede havde været i gang på egen hånd kunne også bekræfte, at Valifieds support er til stor hjælp, både når det gælder tekniske og mere indholdsmæssige spørgsmål om, hvordan man svarer relevant på spørgsmålene i skabelonen.  

Mange flere skal i gang

Hos AutoBranchen Danmark er ambitionen, at endnu flere medlemmer skal i gang med ESG-generatoren efter sommerferien: ”Nu er vi kommet godt i gang, og jeg tror, de fleste medlemmer er klar over, at ESG-generatoren findes, at vi stiller den gratis til rådighed resten af året og i 2025, og at man også får adgang til den store analyse af væsentlige spørgsmål for branchen, som vi har fået lavet. Men vi vil gerne have mange flere på”, siger Nicky Bobak.  

”Vi ved, at både banker og forsikringsselskaber kommer til at bede om ESG-data fra deres erhvervskunder, når de skal i gang med at lave årsregnskab for 2024, og derfor er det vigtigt, at gå i gang med at øve sig i at levere de her data. Og det kan man jo altså lige godt komme i gang med, mens det stadig er gratis”, siger han og understreger, at hele ESG-rapport-øvelsen ikke kun handler om, at lave en rapport, fordi man skal: ”Det her handler mindst lige så meget om, at ESG-rapporterne – når man har lavet dem nogle gange og har noget at sammenligne med – kommer til at give et rigtig godt overblik over udviklingspotentialet i ens egen forretning. For når man ser sine bæredygtighedsdata sort på hvidt, bliver det pludselig meget tydeligt, hvor man har potentiale for at gøre det bedre og få en mere bæredygtig forretning. Og det er jo en vigtig del af formålet med ESG”, slutter Nicky Bobak.  

Er du interesseret i at få en invitation til at afprøve ESG-generatoren? Klik her.

Se en trin-for-trin guide her hvor du kan se, hvordan du laver din ESG-rapport.

Kontakt

Nicky Bobak

Eftermarkedschef- og Brugtvognsekspert