Eksportbiler

EU vedtager ny købelov – har betydning for brugtbilsalget

Den 26. marts godkendte EU-Parlamentet to direktiver, der skal øge forbrugernes beskyttelse og harmonisering af EU-landenes lovgivning for at skabe lige vilkår for alle virksomheder i hele EU. Som AutoBranchen Danmark løbende har skrevet om, har det nye købelovsdirektiv stor betydning for blandt andet brugtbilsalget, da den såkaldte formodningsperiode (også kendt som formodningsreglen) bliver forlænget til et år, hvor den i dag kun gælder i de første seks måneder.

Den udvidede periode for formodningsreglen stiller kunderne langt bedre ved køb af en brugt bil. Reglen giver nemlig kunderne bedre mulighed for erstatninger, nedslag i prisen, ophævelse af kontrakten og andet, hvis det er rimeligt at formode, at en senere konstateret mangel var tilstede på købstidspunktet. De to direktiver vil nu blive forelagt til EU-ministrene, der formelt skal godkende direktiverne. Direktiverne skal herefter implementeres i dansk lov senest to og et halvt år efter godkendelsen.

”AutoBranchen Danmark følger naturligvis fortsat sagen meget tæt. Vi vil i den kommende tid udrulle emnet yderligere, når vi udgiver vores medlemsblad NYT. Her vil vi gennemgå ændringerne i forhold til den nuværende lovgivning, siger Eylem Ünüvar, juridisk chef og advokat hos AutoBranchen Danmark.

Direktiverne er udmøntningen af en del af strategien for det digitale indre marked, som har til formål at sikre bedre adgang for forbrugere og virksomheder til online varer og tjenester i hele Europa. Hovedformålet med direktiverne er derfor  at sikre klare rettigheder ved køb af digitalt indhold eller varer uanset, hvor man bor i EU.