Bilforhandlere

Forhandler fik medhold – ingen pligt til at fortælle om Teslas prisfald

At et bilmærke pludselig sænker prisen på en bil, er ikke tilstrækkeligt grundlag for at ophæve en handel, når en køber har købt en brugt bil. Det har Ankenævn for Biler afgjort i en sag i slutningen af marts.

Teslas markante prisnedsættelser har haft stor betydning for markedet de seneste måneder. Den amerikanske bilproducent har af flere omgange sænket prisen på deres biler og på den måde sat brand i markedet. Senest har også Ford sænket prisen på elbilen Mach-E og særligt på brugtmarkedet har prisnedsættelserne givet rystelser. 

 AutoBranchen Danmarks juridiske afdeling har modtaget adskillige henvendelser fra medlemmer, der har oplevet, at forbrugere ville ophæve en handel. Blandt andet med den begrundelse, at forhandleren burde have oplyst dem om et kommende prisfald.  

Ankenævn for Biler har på seneste nævnsmøde taget stilling i en sag, hvor en forbruger argumenterede for, at han havde købt bilen i god tro om at Tesla ikke ville falde i pris. Udfaldet kan have stor betydning for mange forhandlere, og derfor er nævnets afgørelse vigtig læsning. 

”Det fremgår af købelovens § 76, stk. 1, at hvis der foreligger en mangel ved salgsgenstanden, hvis sælgeren har forsømt at give køberen oplysning om forhold, der har haft betydning for køberens bedømmelse af salgsgenstanden, og som sælgeren kendte eller burde kende, så kan der være grundlag for en ophævelse af handlen,” siger Hadeel Barakji, jurist i AutoBranchen Danmark.  

Med baggrund i den ovenstående paragraf, lagde Ankenævn for Biler til grund, at bestemmelsen udelukkende omfatter oplysninger om salgsgenstanden og ikke prisen for denne. Det betyder dermed, at en sælger ikke har pligt til at oplyse, om salgsgenstanden kommer på tilbud eller om prisen nedsættes.  

På den baggrund fik klageren ikke medhold i sagen.  

”Med de ændringer, der sker på markedet i øjeblikket, kan det være, at vi slet ikke er færdige med denne problematik. Vi vil altid anbefale, at man som forhandler kontakter os, hvis man er i tvivl om, hvordan man skal forholde sig i situationen,” siger Hadeel Barakji.   

Kontakt

Hadeel Barakji

Jurist