Bilforhandlere

Formodningsregel og krav til opdatering er de store emner i ny købelov 

Særligt når det gælder den udvidede formodningsregel, der er en del af den to-årige reklamationsfrist, så giver den nye købelov, som træder i kraft til årsskiftet, anledning til ekstra panderynker hos mange bilforhandlere.  

Fra AutoBranchen Danmarks medlemsvirksomheder havde næsten 100 medarbejdere tilmeldt sig sidste uges webinar om den nye købelov.  

“Det er helt tydeligt, at man fra EU’s side har ønsket at give forbrugerne flere rettigheder med den nye købelov, som også indføres i Danmark. Derfor påvirker det selvfølgelig også de handlende. Det gælder især på garantien og på kravene til opdatering af software. Derfor var det også det, spørgsmålene til os især handlede om,” siger Naser Al-Zakta, jurist i AutoBranchen Danmark.  

Det var Naser Al-Zakta og Ida Nynne Daarbak Reislev, der også er jurist i AutoBranchen Danmark, som stod for webinaret og efter et oplæg, svarede på spørgsmål fra deltagerne.  

En deltager spurgte, hvordan man skal forholde sig, hvis man sælger en bil, hvor man ikke har adgang til motoropdatering/softwareopdatering. Det sker, hvis man har solgt en bil, som man ikke selv er nyvognsforhandler af. 

“Dette er et af de store problemer, og vi talte meget om det. Hvis det er nødvendigt med en opdatering, så må forhandleren, altså sælgeren af bilen, hente hjælp fra et mærkeværksted, såfremt man ikke selv har udstyret til det,” forklarer Naser Al-Zakta.  

En anden deltager spurgte, om det er lovligt at montere en GPS-søger i brugte biler, så vi man kan dokumentere, at bilen har kørt med motorlampe tændt eller fx har kørt vanvidskørsel.  

Her var svaret kort og klart fra AutoBranchen Danmarks jurister. 

“Ja, det er lovligt og helt fint. Man skal dog huske at oplyse til kunden, at man har gjort det og få deres skriftlige samtykke til sporingen,” siger Ida Nynne Daarbak Reislev.  

GPS’en kan fjernes, når formodningsperioden er udløbet, men det er ikke et krav, så længe kunden har godtaget det. Hvis kunden slet ikke vil have en GPS-tracker i bilen, kan forhandleren enten sælge bilen uden, eller lade vær med at sælge bilen, hvis han ikke er tryg ved kundens kørsel. 

AutoBranchen Danmark følger løbende op med informationer om den nye købelov frem mod den ikrafttræden den 1. januar 2022. Du kan også blive klogere på købeloven ved hjælp af et tilsvarende webinar den 14. december. Dette kan du allerede tilmelde dig her

Se eller gense webinaret herunder.

Kontakt

Juridisk hotline