Bilforhandlere

Frie værksteder må gerne lovliggøre biler

Vestre Landsret har underkendt politiets praksis om lovliggørelse af biler. Dommen slår fast, at uautoriserede værksteder gerne må lovliggøre biler, det mente politiet imidlertid ikke.  

Tidligere i september afsagde Vestre Landsret dom i en principiel retssag, hvor politiet havde tilbageholdt et køretøj pga. ulovlige ændringer på køretøjet. Politiets hidtidige praksis har været, at ulovlige køretøjer skulle lovliggøres på et værksted, der var autoriseret af den pågældende bilproducent.  

Juridisk chef hos AutoBranchen Danmark, advokat Abid Khan, forklarer om dommen.  

”Med dommen er der en ny retspraksis på området. Fremover kan politiet ikke kræve, at lovliggørelse af køretøjer skal foregå på et autoriseret værksted. Dermed vil en Audi kunne lovliggøres på både frie værksteder og autoriserede Audi-værksteder,” forklarer Abid Khan. 

Lovliggørelse for 20.000 eller 115.000 kr.? 

Den konkrete sag, som landsretten tog stilling til skyldes et partikelfilter, som bilens ejer havde afmonteret. Politiet krævede herefter, at der skulle påmonteres partikelfilter. Ifølge Politiet skulle det foregå hos et autoriseret Audi-værksted, der krævede 115.000 kr. for eftermonteringen. Et uautoriseret værksted kunne imidlertid lovliggøre bilen for godt 95.000 kr. mindre end mærkeværkstedet.  

Foruden den store prisforskel blev retssagen udløst af det principielle i, om et uautoriseret værksted må lovliggøre biler eller ej. Med dommen foreligger der nu en ny retspraksis, der sikrer uautoriserede værksteder adgang til at lovliggøre biler.  

Hvis du har brug for juridisk rådgivning i sager om lovliggørelse af biler, kan du som medlem af AutoBranchen Danmark kontakte vores juridiske afdeling. 

Kontakt

Abid Khan

Juridisk chef / advokat