Bilforhandlere

Har du styr på ferieplanlægningen for foråret? Husk hovedferien!

Forårets helligdage nærmer sig. Hvis I overvejer at varsle ferie i løbet af foråret eller acceptere en medarbejders ferieønsker i samme periode, skal I huske, at medarbejderen har ret til tre ugers hovedferie i sammenhæng.

Ferie skal være optjent på afholdelsestidspunktet.

Nogle virksomheder ønsker at holde lukket i forbindelse med forårets helligdage. Ligeledes er der mange medarbejdere, der gerne vil holde ekstra fri i påsken og på den indeklemte fredag efter Kristi himmelfartsdag. 

“I forbindelsen med ferien, er det vigtigt at huske, at al ferie er betalt ferie, hvis man ser bort fra helt nye medarbejdere på arbejdsmarkedet. Fordi al ferie er betalt ferie, skal ferien være optjent, når den afholdes. I kan godt varsle ferien, selvom den ikke er optjent endnu, hvis ferien forventes optjent, før den skal holdes. Ferie kan først holdes måneden efter, at den er optjent. I skal derfor være opmærksomme på, om medarbejderen kan nå at optjene nok betalte feriedage, hvis medarbejderen beder om ferie, eller I ønsker at varsle ferie,” siger William Vegenfeldt, jurist i ABAF.  

Hvis der ikke er optjent nok betalte feriedage på afholdelsestidspunktet, er der mulighed for at indgå en aftale om betalt ferie på forskud. 

Medarbejderne har krav på tre ugers sammenhængende sommerferie 

Alle medarbejdere har ret til at holde tre ugers (15 dages) hovedferie i sammenhæng i hovedferieperioden fra den 1. maj – 30. september. 

“I kan kun varsle afholdelse af hovedferie, hvis de tre uger er optjent på afholdelsestidspunktet. Hvis det ikke er tilfældet, kan I ikke gennemføre en varsling. Afholdelse af tre ugers hovedferie i september kan under alle omstændigheder kun ske efter aftale med medarbejderen,” fortsætter William Vegenfeldt. 

Vær opmærksom på, at der først er opsparet 25 feriedage med udgangen af august måned. Hvis I ønsker at varsle hovedferie i juli måned, ”mangler” medarbejderen at optjene 4,16 feriedage, der først optjenes med udgangen af juli måned (2,08 dage) og udgangen af august måned (2,08 dage). I skal derfor allerede nu være opmærksomme på, hvor mange feriedage I accepterer eller varsler til afholdelse i løbet af foråret. 

Hvornår skal ferien varsles? 

Hvis I ikke kan blive enige med medarbejderen om feriens placering, kan I varsle feriens placering. Hovedferie skal varsles med mindst tre måneders varsel, og restferie med mindst en måneds varsel. 

I tvivl om ferieloven? 

Kontakt endelig ABAF, hvis I har spørgsmål til placering og varsling af ferie eller ferieloven generelt. Dansk Erhverv har udarbejdet et notat om ferieloven, som medlemmer af ABAF desuden via hjemmesiden kan få adgang til.  

Kontakt

Juridisk hotline