Bilforhandlere

Her er obs-punkterne, hvis du sænker temperaturen i bilhuset

Regeringen anbefaler i lyset af energikrisen, at man sænker temperaturen til 19 grader, herunder også i autobranchen. Her er, hvad du skal være opmærksom på. 

I lyset af energikrise, saboterede gasrørledninger, mulig forsyningsusikkerhed og den kommende vinter har regeringen besluttet, at temperaturen på rådhuse og i mange andre offentlige bygninger skal sænkes til 19 grader. Og samtidig opfordrer regeringen til, at man i de private virksomheder også sænker temperaturen. Dette er dog ikke et krav.  

Men det giver god mening at følge opfordringen i autobranchen, fastslår Gitte Seeberg, adm. direktør i AutoBranchen Danmark. 

“Mange oplever lige nu rekordhøje udgifter til energi, så hvis man ikke allerede har gjort det, vil jeg da opfordre til, at man følger regeringens anbefaling og skruer lidt ned for temperaturen og måske tager lidt varmere tøj på. Det er udtryk for en form for samfundssind, og samtidig er det godt for både økonomi og klima, selvom det måske bliver lidt koldt rundt omkring,” siger Gitte Seeberg. 

Man skal som arbejdsgiver dog ikke sænke temperaturen alt for meget, for der er stadig nogle krav om arbejdsmiljø, som man skal leve op til.    

Man har pligt til at overveje forebyggende foranstaltninger

Hvis der er medarbejdere, som fryser pga. temperatursænkning til fx 19 grader, har arbejdsgiveren således pligt til at se på, om det er muligt at indføre forebyggende foranstaltninger, fremgår det af arbejdstilsynets hjemmeside. Det kan man gøre ved at kompensere for den lavere temperatur gennem pauser med fysisk aktivitet eller lignende, lyder rådet.  

Arbejdstilsynet fastslår også, at man som arbejdsgiver som udgangspunkt ikke har pligt til at støtte medarbejdere økonomisk med varmt tøj, fx ekstra trøje eller vanter, som der normalt findes i en almindelig garderobe. Flere virksomheder har dog indkøbt tæpper og lignende til deres medarbejdere samtidig med, at temperaturen er blevet sat ned.  

Hvis du går med tanker om at slukke for det varme vand på toiletterne for at spare på energien, går den dog ikke. Ifølge arbejdsmiljøreglerne skal håndvaske på faste arbejdssteder være forsynet med rindende koldt og varmt vand og sæbe, men man kan som virksomhed opfordre til, at brugen af varmt vand begrænses.  

Få overblik over dit energiforbrug

Energistyrelsen har samlet en række spareråd til private virksomheder, som kan ses her. Et af rådene er, at man som virksomhed får overblik over sit forbrug af energi, hvilket man kan gennem AutoBranchen Danmarks nye projekt “Grønt Bilhus”, hvor der samarbejdes med Nordic Green Solutions, der tilbyder klimaregnskaber og handleplaner for at reducere energiforbruget.  

AutoBranchen Danmark har fulgt regeringens opfordring og sænket temperaturen til 19 grader på kontoret på Langebrogade i København.

Kontakt

Rune Langhoff Sørensen

Eftermarkeds- og klimakonsulent