Den 27. maj foreslog ekspertgruppen for udfasning af hjælpepakker, at hjælpepakker, der indebærer direkte kompensation til det danske erhvervsliv, ikke forlænges, når de udløber den 8. juli. I stedet skal de hjælpepakker, der er lånebaseret, videreføres for at sikre likviditet i erhvervslivet.
AutoBranchen Danmarks adm. direktør, Gitte Seeberg, er ikke begejstreret for ekspertgruppens forslag.
”Det er for voldsomt at udfase kompensationsordningerne fra den ene dag til den anden. Det skal foregå mere skånsomt, hvor der tages hensyn til forskelligheden i erhvervslivet”, siger Gitte Seeberg.
Hun peger bl.a. på problematikken med nyvognsforhandlere, der har lang leveringstid på nye biler:
”En lang leveringstid betyder, at betalingen også falder senere – i mange tilfælde efter 8. juli, hvor ekspertgruppen vil udfase hjælpepakkerne. Det er ikke holdbart, derfor arbejder AutoBranchen Danmark for, at virksomheder med lang leveringstid kan modtage kompensation efter 8. juli”, siger Gitte Seeberg.
Udfasning skal forhandles efter pinse
Efter pinse forventes regeringen at påbegynde forhandlinger med folketingets partier om den præcise tidsplan for udfasning af hjælpepakkerne. Finansminister Nicolai Wammen har meddelt, at regeringen ønsker at forlænge lønkompensationsordningen.
I kølvandet på rapporten har regeringen også foreslået at udskyde betaling af skat, moms og AM-bidrag for nogle virksomheder med henblik på at sikre likviditet i erhvervslivet.
Forsamlingsforbud opretholdes
Forsamlingsforbuddet er fortsat på 10 personer, men forventes hævet til 30-50 personer omkring den 8. juni.
I det nuværende forsamlingsforbud er almindelig færden og ophold på arbejdspladser undtaget. Det må dog på det kraftigste anbefales, at alle virksomheder forsøger at begrænse antallet af personer i samme lokale eller personer, der opholder sig tæt på hinanden i større lokaler. Den nuværende anbefaling er fortsat, at der holdes en meters afstand til andre personer.