Bilforhandlere

Intet nyt er godt nyt: Finanslovsforslag uden forslag til branchen

I fredags fremlagde Regeringen forslag til finansloven for 2025. Her var ikke meget nyt om autobranchen – og det er faktisk godt nyt, siger AutoBranchen Danmarks administrerende direktør.

”Efter efterhånden mange år med skiftende politiske signaler om autobranchens fremtid, så er det faktisk meget rart med en finanslov, der ikke rummer en masse nye forslag, der skaber usikkerhed for branchen. Her må man sige, at intet nyt er godt nyt!”. Sådan siger administrerende direktør i AutoBranchen Danmark, Gitte Seeberg, om Regeringens finanslovsforslag for 2025.  

Finanslovsforslaget for det kommende år har – ikke uventet set i lyset af begivenhederne globalt og i Europa – fokus på initiativer, der skal fremme den grønne omstilling, velfærd og sikkerhed for danskerne. Men altså ikke meget af relevans for autobranchen. Hverken på skat, ladeinfrastruktur eller andet af relevans for branchen er der nyheder i forslaget. En undtagelse er dog uddannelsesområdet, hvor Regeringen følger op på sidste års positive meldinger om flere midler til erhvervsskolerne.  

Løft til erhvervsskolerne bliver permanent

Regeringen har valgt at holde fast i tankerne fra dette års finanslov om at styrke erhvervsskolerne. Derfor indeholder det nye finanslovsforslag et løfte om at permanentgøre de takstløft på ungdomsuddannelserne, som ellers stod til at falde bort efter 2024.  

For erhvervsskolerne specifikt er der tale om 87,6 millioner kroner i 2025, 86,7 millioner kroner i 2026 og 2027 samt 86,8 millioner kroner i 2028 og frem. Pengene skal gå til at styrke kvaliteten på erhvervsuddannelserne. Der findes i dag omkring 100 forskellige erhvervsuddannelser, og det er blandt dem, pengene skal fordeles. 

Om det siger Gitte Seeberg: ”Hvis pengene til erhvervsskolerne skal fordeles ud på alle skoler og uddannelser, bliver det jo ikke nogen kæmpesum – men der er ingen tvivl om, at de falder på et tørt sted, for erhvervsskolerne har været udsultede gennem mange år. Det sender et signal om, at Regeringen er opmærksomme på erhvervsuddannelserne. Det skal de også være, for de er helt afgørende for at vi kan få den kvalificerede arbejdskraft, vi mangler – især inden for de typer af jobs, der helt konkret skal være med til at løfte den grønne omstilling i fremtiden. Og her er fx mekanikeruddannelsen en af dem”, siger hun. 

Kontakt

Gitte Seeberg

Adm. direktør