Arbejdsgiver

Benyt ABAF’s erklæring om medarbejderes vanvidskørsel

Foto: Kim Matthäi Leland

[fusion_builder_container type=”flex” hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”true” min_height=”” hover_type=”none” link=”” border_sizes_top=”” border_sizes_bottom=”” border_sizes_left=”” border_sizes_right=”” first=”true”][fusion_tagline_box content_alignment=”left” link=”” button=”” linktarget=”_self” modal=”” button_size=”” button_type=”” button_border_radius=”” buttoncolor=”default” title=”” description=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” backgroundcolor=”” shadow=”no” shadowopacity=”0.7″ border=”1″ bordercolor=”” highlightposition=”left” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

AutoBranchens Arbejdsgiverforening, ABAF, har udarbejdet en tro og love-erklæring i relation til medarbejdere og vanvidskørsel. AutoBranchen Danmark anbefaler alle medlemmer at benytte denne erklæring, som er mere uddybende end den, AutoBranchen Danmark tidligere har udsendt.

Vær dog OBS på at dette kun gælder for den erklæring, som er rettet mod medarbejderne.

Erklæringen, der er rettet mod kunder, er uændret og kan findes her

Den nye tro og love-erklæring fra ABAF rettet mod medarbejdere, kan downloades her.

ABAF har også lavet et tillæg til personalepolitikken, som kan indsættes i virksomhedens personalehåndbog og/eller i ansættelseskontrakter. Dette tillæg kan findes her.

“ABAF har lavet en tro og love-erklæring, som vi anbefaler vores medlemmer at benytte fremfor den, vi tidligere har udsendt. ABAF’s ekspertise ligger inden for de personalerelaterede ting, og derfor anbefaler vi, at man bruger deres tro & love erklæring,” siger Gitte Seeberg, adm. direktør i AutoBranchen Danmark.

Læs mere fra ABAF om brug af tro og love-erklæringen herunder.

[/fusion_tagline_box][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” content_alignment_medium=”” content_alignment_small=”” content_alignment=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” sticky_display=”normal,sticky” class=”” id=”” margin_top=”” margin_right=”” margin_bottom=”” margin_left=”” font_size=”” fusion_font_family_text_font=”” fusion_font_variant_text_font=”” line_height=”” letter_spacing=”” text_color=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

Konfiskation af virksomhedens biler i tilfælde af vanvidskørsel

De nye regler i færdselsloven om beslaglæggelse af biler i forbindelse med vanvidskørsel kan have betydning i et ansættelsesforhold, hvor den ansatte enten får en firmabil stillet til rådighed eller anvender arbejdsgiverens biler i forbindelse med arbejdets udførelse.

I AutoBranchens ArbejdsgiverForening (ABAF) oplever vi, at mange medlemmer efterspørger hjælp til håndtering af reglerne om vanvidskørsel. Med flere nye domme efter de nye regler anbefaler ABAF deres medlemmer at få udarbejdet et tillæg til en eksisterende ansættelseskontrakt eller firmapolitik, hvori medarbejderen bliver gjort opmærksom på de økonomiske konsekvenser af en evt. konfiskation af bilen.

Nye regler om vanvidsbilisme

Ændringen af færdselsloven indebærer bl.a., at konfiskation af et køretøj i tilfælde af vanvidskørsel kan ske, når føreren af køretøjet ikke er identisk med ejeren. Der vil således kunne ske konfiskation uanset ejerforholdet for det anvendte køretøj, og det anvendte køretøj vil derfor også skulle konfiskeres, selvom det er ejet af en arbejdsgiver.

”Det er vigtigt at holde sig for øje, at det ikke kun gælder firmabilen, som en virksomhed stiller til rådighed for en medarbejder. Det gælder også virksomhedens øvrige biler eller kundebiler, som medarbejdere som led i arbejdet skal testkøre.” siger William Vegenfeldt, juridisk konsulent hos ABAF.

Vanvidskørsel er i loven defineret som:

• Uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder
• Uagtsomt forvoldelse af betydelig skade på nogens legeme eller helbred under særligt skærpende omstændigheder
• Forsætlig forvoldelse af nærliggende fare for nogens liv eller førlighed
• Særlig hensynsløs kørsel
• Kørsel med en hastighedsoverskridelse på mere end 100% ved kørsel med over 100 km/t
• Kørsel med en hastighed på 200 km/t eller derover og
• Spirituskørsel med en promille over 2,00.

Konfiskation af køretøjet og erstatning mod føreren

Ændringen af færdselsloven betyder, at konfiskation også kan ske i tilfælde, hvor føreren af køretøjet ikke er identisk med ejeren. Konfiskation indebærer, at politiet kan beslaglægge og bortauktionere køretøjet.

Udgangspunktet i loven er konfiskation. Udgangspunktet kan dog fraviges, hvis ejeren godtgør, at konfiskation vil være uforholdsmæssigt indgribende, selv hvis ejeren rejser et erstatningskrav over for føreren. Det er overladt til domstolene at foretage denne vurdering. Allerede nu findes der eksempler på personer, der er blevet dømt efter de nye regler, hvoraf en sag førte til konfiskation af den benyttede bil, selvom føreren af bilen ikke var identisk med ejeren.

Et erstatningskrav mod en medarbejder i anledning af konfiskation af en af virksomhedens køretøjer behandles efter de almindelige erstatningsretlige regler, uanset om man har taget stilling hertil i ansættelseskontrakten eller i en personalepolitik.

”I ABAF mener vi fortsat, at det er vigtigt, at man som arbejdsgiver tager stilling til problematikken. Vi anbefaler, at arbejdsgiverne skriftligt gør medarbejderne, der gør brug af virksomhedens køretøjer, opmærksomme på de økonomiske konsekvenser af en eventuel konfiskation.” siger William Vegenfeldt.

Tillæg til eksisterende ansættelseskontrakt eller bilpolitik

ABAF har udarbejdet et tillæg, som arbejdsgiveren kan bruge til at orientere medarbejdere om retsstillingen ved brug af virksomhedens køretøjer og advare mod et senere erstatningskrav rettet mod medarbejderen i tilfælde af konfiskation. Tillægget kan findes her.

Virksomheden kan selv vælge, om tillægget skal være et tillæg til en ansættelseskontrakt med eller uden medarbejderens underskrift, eller om virksomheden blot vil tilføje tillægget til en eksisterende bilpolitik eller personalehåndbog. Da tillægget udgør en orientering om retsstillingen efter de nye regler i færdselsloven, kan arbejdsgiveren ensidigt fastsætte disse, blot virksomheden sikre sig dokumentation for, at tillægget er modtaget af medarbejderen.

Straffeattest og tro- og loveerklæring

Udgangspunktet om konfiskation kan fraviges, hvis ejeren godtgøre, at adgangen til at gøre et erstatningskrav gældende over for føreren ikke er tilstrækkeligt til at forhindre, at konfiskation er uforholdsmæssig indgribende.

I denne vurdering skal indgå ejerens, herunder en arbejdsgivers, mulighed for at kunne vide, at køretøjet ville blive anvendt ved en eller flere af de overtrædelser, der er defineret som vanvidskørsel. I vurderingen kan indgå, om ejeren har kendskab til eller har benyttet alle tilgængelige muligheder for at opnå viden om forhold, som kan belyse risikoen for, at køretøjet ville blive anvendt ved en eller flere af de omfattede lovovertrædelser. Der vil navnlig skulle lægges vægt på ejerens forhold og adfærd, herunder om ejeren af køretøjet har udvist agtpågivenhed. ABAF anbefaler derfor arbejdsgivere at indhente en tro og love-erklæring på, at medarbejdere, som får stillet en af virksomhedernes køretøjer til rådighed, ikke har begået eller er straffet for færdselslovovertrædelser, som efter de nuværende regler karakteriseres som vanvidskørsel. Erklæringen kan findes her.

Kontakt ABAF

Kontakt endelig ABAF, hvis I har yderligere spørgsmål til håndtering af vanvidskørsel i relation til jeres medarbejdere.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container type=”flex” hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” min_height=”” hundred_percent_height_scroll=”no” align_content=”stretch” flex_align_items=”flex-start” flex_justify_content=”flex-start” flex_column_spacing=”” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” container_tag=”div” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” spacing_medium=”” margin_top_medium=”” margin_bottom_medium=”” spacing_small=”” margin_top_small=”” margin_bottom_small=”” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_dimensions_medium=”” padding_top_medium=”” padding_right_medium=”” padding_bottom_medium=”” padding_left_medium=”” padding_dimensions_small=”” padding_top_small=”” padding_right_small=”” padding_bottom_small=”” padding_left_small=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” link_color=”” link_hover_color=”” border_sizes=”” border_sizes_top=”” border_sizes_right=”” border_sizes_bottom=”” border_sizes_left=”” border_color=”” border_style=”solid” box_shadow=”no” box_shadow_vertical=”” box_shadow_horizontal=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” z_index=”” overflow=”” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_blend_mode=”none” video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” render_logics=”” absolute=”off” absolute_devices=”small,medium,large” sticky=”off” sticky_devices=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” sticky_background_color=”” sticky_height=”” sticky_offset=”” sticky_transition_offset=”0″ scroll_offset=”0″ animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_2″ layout=”1_2″ align_self=”auto” content_layout=”column” align_content=”flex-start” valign_content=”flex-start” content_wrap=”wrap” spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” sticky_display=”normal,sticky” class=”” id=”” type_medium=”” type_small=”” order_medium=”0″ order_small=”0″ dimension_spacing_medium=”” dimension_spacing_small=”” dimension_spacing=”” dimension_margin_medium=”” dimension_margin_small=”” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_medium=”” padding_small=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” hover_type=”none” border_sizes=”” border_color=”” border_style=”solid” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” background_type=”single” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” background_blend_mode=”none” render_logics=”” filter_type=”regular” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″ animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”false” border_position=”all” first=”true” spacing_right=””][autob_employee employees=”42305″ /][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_2″ layout=”1_2″ align_self=”auto” content_layout=”column” align_content=”flex-start” valign_content=”flex-start” content_wrap=”wrap” spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” sticky_display=”normal,sticky” class=”” id=”” type_medium=”” type_small=”” order_medium=”0″ order_small=”0″ dimension_spacing_medium=”” dimension_spacing_small=”” dimension_spacing=”” dimension_margin_medium=”” dimension_margin_small=”” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_medium=”” padding_small=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” hover_type=”none” border_sizes=”” border_color=”” border_style=”solid” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” background_type=”single” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” background_blend_mode=”none” render_logics=”” filter_type=”regular” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″ animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”true” border_position=”all” first=”false”][autob_employee employees=”45403″ /][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” type=”flex”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”true” border_sizes_top=”0″ border_sizes_bottom=”0″ border_sizes_left=”0″ border_sizes_right=”0″ first=”true”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

Seneste nyheder

[/fusion_text][fusion_recent_posts layout=”default” picture_size=”fixed” hover_type=”none” columns=”3″ number_posts=”6″ offset=”0″ pull_by=”category” cat_slug=”nyhed” exclude_cats=”” tag_slug=”” exclude_tags=”” thumbnail=”yes” title=”yes” meta=”no” meta_author=”no” meta_categories=”no” meta_date=”yes” meta_comments=”yes” meta_tags=”no” content_alignment=”” excerpt=”yes” excerpt_length=”0″ strip_html=”yes” scrolling=”no” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” /][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]