Jura

Ny købelov får konsekvenser for bilsalg

Folketinget har vedtaget en ny købelov, der giver forhandlerne en større bevisbyrde i reklamationssager. Til gengæld undgås en tredobling af reklamationsfristen til seks år.

Den 3. juni har et bredt flertal i Folketinget vedtaget den nye købelov, der vil træde i kraft 1. januar 2022. Årsagen til, at der kommer en ny købelov er, at et direktiv fra EU, der skal købelovene i det indre marked strømlines og moderniseres. Folketinget har nu besluttet, hvordan reglerne skal se ud i Danmark på baggrund af det nye direktiv.

Formodningsperioden fordobles til 12 måneder

EU-direktivet indeholder en række minimumskrav, som Danmark eller andre medlemslande ikke kan se bort fra ligegyldigt, hvad et flertal i Folketinget måtte mene. Et af de minimumskrav er, at formodningsperioden skal være på mindst 12 måneder. Folketinget vedtog derfor i dag, at formodningsperioden skal være 12 måneder fra næste år, hvor loven træder i kraft. Det betyder, at i tilfælde af en reklamationssag har forhandleren bevisbyrden for, at fejlen ikke var til stede på leveringstidspunktet i de første 12 måneder, og ellers skal forhandleren afhjælpe på reklamationen. Den periode har hidtil kun været seks måneder i Danmark.

Adm. direktør hos AutoBranchen Danmark Gitte Seeberg udtaler:

”Forbrugeren får en stor fordel ved ikke at skulle bevise en fejl i de første 12 måneder, og det vil få konsekvenser i branchen. Desværre har EU ikke efterladt nogen mulighed for at ændre på dette. Derfor har AutoBranchen Danmark arbejdet for at sikre, at formodningsperioden ikke blev endnu længere end de 12 måneder, og det er vi tilfredse med er lykkedes.”

Reklamationsretten forbliver på to år

Længden af reklamationsretten har været til debat, fordi FDM, Forbrugerrådet Tænk m.fl. har ønsket at benytte lejligheden til at forlænge reklamationsfristen udover de to år, som Danmark har i dag, hvilket gælder for både nye og brugte biler. De foreslog hele seks års reklamationsret for varige produkter som fx biler. Folketinget har imidlertid afvist forslaget.

”Forbrugerorganisationerne mener, at en længere reklamationsret vil betyde mere holdbare og dermed klimavenlige produkter. Det er AutoBranchen Danmark dybt uenige i. Hvis man ønsker mere holdbare produkter, må man stille flere krav til bilproducenterne – ikke til forhandlerne. Derfor har AutoBranchen Danmark foreslået at fastholde reklamationsretten på to år, som vi mener er rimelig for både forhandlere og forbrugere”, siger Gitte Seeberg.

Samtidig er AutoBranchen Danmark tilfreds med, at muligheden for at opkræve et undersøgelsesgebyr fortsat består. Den ret ønskede flere organisationer også at fjerne.

Små men vigtige ændringer

Den nye købelov medfører også en række mindre ændringer, der får betydning for branchen:

  • Det bliver indskrevet i købeloven, at det er forhandleren af fx en bil, der er ansvarlig for at yde og vedligeholde softwareopdateringer til kunden i to år. Hertil kan skal det dog siges, at der kan forventningsafstemmes nærmere med kunden herom i forbindelses med aftaleindgåelsen. Hvis man sælger en løbende ydelse, fx en abonnementsydelse, der løber mere end to år, vil man dog være forpligtet til at håndtere reklamationer så længe som ydelsen løber, også ud over to år.
  • Der bliver indskrevet en række bestemmelser i købeloven om handelsgarantier, herunder oplysningspligt om vilkår for garanti mv. De nye bestemmelser vil være et supplement til markedsføringslovens regler, så de to regelsæt spiller sammen.
  • Der ændres flere formuleringer i købeloven, så reglerne vil være mere forståelige for almindelige mennesker. Eksempelvis ændres ordet “vederlagsfri” til “gratis” og “passende afslag” ændres til “forholdsmæssigt afslag”, hvilket er godt for den generelle forståelse af loven.

Kom til webinar og kursus om købeloven

Der vil utvivlsomt være mange spørgsmål til den nye købelov, selvom den først træder i kraft den 1. januar 2022. Derfor afholder AutoBranchen Danmarks jurister et webinar om den nye købelov torsdag den 1. juli kl. 12:30. Tilmeld dig her

Kontakt

Juridisk hotline