Bilforhandlere

Ny straffesagsenhed vil gå efter selvanmeldere, der fusker

Skattestyrelsen og Motorstyrelsen har åbent en ny straffesagsenhed, der blandt andet skal fokusere på at straffe selvanmeldere, der fusker med registreringsafgiften

Nu er det efter et stykke tids forlydender omsider blevet bekræftet, at Skattestyrelsen og dermed også Motorstyrelsen har åbnet et yderligere led i deres organisation, en straffesagsenhed, som har til formål at anmelde og straffe ulovligheder.

Det bekræfter Motorstyrelsen i dag med en nyhed på sin hjemmeside.

Det betyder, at hvis en selvanmelder snyder med værdifastsættelse af køretøjer for at betale mindre i registreringsafgift, vil der nu bliver taget stilling til, om pristjeksager skal sendes videre til den nye straffesagsenhed i Skattestyrelsen.

Hvilke kriterier lægger Motorstyrelsen vægt på?

Når Motorstyrelsen vurderer, om en sag skal sendes videre til straffesagsenheden i Skattestyrelsen, tager sagsbehandlerne blandt andet udgangspunkt i nedenstående kriterier:

  • Størrelsen på reguleringerne. I førstegangstilfælde er minimumsgrænsen en unddragelse på 10.000 kr., hvis der er tale om grov uagtsomhed og 5.000 kr., hvis overtrædelse er forsætlig.
  • Ved pristjek, hvor en selvanmelders værdifastsættelse ligger langt fra den korrekte pris på køretøjet, og hvis dokumentationen er mangelfuld.
  • Hvis der er givet urigtige oplysninger ved anmeldelse af køretøjet. Det kan fx være i tilfælde, hvor selvanmelderen har oplyst, at bilen har manuelt gear, selv om bilen er med automatgear, hvis oplysninger om ekstraudstyr er udeladt, eller hvis det fremgår, at bilen har kørt færre kilometer, end den har.
  • Hvis virksomheden konsekvent anvender annoncer på køretøjer, der ikke er sammenlignelige med det køretøj, der er værdifastsat.
  • Hvis virksomheden gentagne gange ikke følger den vejledning/instruktion, der er modtaget.

Med det øgede fokus på strafvurdering sender Motorstyrelsen et klart signal til selvanmelderne om, at de skal overholde de forpligtelser, de har som selvanmeldere. Selvanmelderne har nemlig en særlig forpligtelse til at kende reglerne og vurdere deres køretøjer korrekt, når de selv har adgang til at indberette oplysninger om køretøjer i Motorregistret.

Læs mere under Spørgsmål og svar vedrørende strafferetlig vurdering af værdifastsættelse ved import af køretøjer

Kontakt

Juridisk hotline