Bilforhandlere

Kære minister vi brug for svar om konfiskation

Reglerne om konfiskation af biler brugt til vanvidskørsel er ikke klare nok. Derfor har AutoBranchen Danmark efterlyst en vejledning til branchen fra Transportministeren. Indtil den kommer anbefaler vi branchen en række forholdsregler.

Siden 31. marts har politiet kunne beslaglægge og konfiskere alle biler benyttet til vanvidskørsel, og det har de gjort dagligt siden da. Det er som udgangspunkt ligegyldigt om bilisten ejer bilen. Hvis en bilforhandler, værksted, leasingselskab eller en anden tredjepart ejer bilen, skal der dog ske en helhedsvurdering af, om konfiskationen er uforholdsmæssigt indgribende og om et erstatningskrav mod ejeren vil være illusorisk. Tilsvarende kan der være implikationer for solgte biler, hvor forhandleren har formidlet finansieringen. Læs mere om dette i vores guide.  Bemærk at bilens ejer har krav på at få beskikket en forsvarsadvokat forud en retssag om konfiskation.

”Indtil videre bør branchen udvise ekstrem agtpågivenhed og tjekke relevante oplysninger grundigt. Vi har lavet en tro- og loveerklæring til prøvekørsel og værkstedsbiler, som vi anbefaler at bruge sammen med forevisning af kørekort. Det kan evt. være en mulighed at lade en ansat deltage på prøvekørsler. Ved leasingaftaler bør der også udvises ekstra agtpågivenhed i hele processen med kreditvurdering, siger Gitte Seeberg, adm. direktør i AutoBranchen Danmark.”

”Hele autobranchen og en række andre erhvervsorganisationer har kritiseret loven voldsomt fordi, den går alt for vidt. Politikerne har desværre set en bedre historie i at slå hårdt ned på vanvidsbilister og har derfor overhørt et samlet erhvervslivs protester, fortsætter hun.”

Krav om vejledning

Selvom loven er vedtaget og trådt i kraft, er der alt for mange ubekendte, fordi loven ikke tager stilling til, hvornår konfiskation er for indgribende. Derfor findes der ikke et klart svar på, hvornår en bilforhandler, værksted, leasingselskab eller en tredje virksomhed har garderet sig tilstrækkeligt, hvilket Gitte Seeberg er utilfreds med.

”Loven implementeres uden at tage stilling til, hvordan branchen kan gardere sig. Med den nuværende situation risikerer vi, at det bliver domstolenes praksis, der kommer til at afgøre, hvordan branchen skal sikre sig bedst muligt. Det er uholdbart, derfor har jeg bedt transportminister Benny Engelbrecht lave en vejledning til branchen. Heldigvis er Folketinget også begyndt at stille spørgsmål til ministeren om sagen”, siger Gitte Seeberg.

Vi har lavet en guide til, hvordan den enkelte forhandler bedst kan tage sine forholdsregler i nedenstående artikel. Guiden indeholder oplysninger om leasingaftaler, kortere udlån, mulighed for erstatning, implikationer for solgte biler samt tro- og loveerklæring.

NB: Fordi reglerne ikke er tilstrækkeligt klare er guiden udtryk for AutoBranchen Danmarks vurdering af, hvilke skridt der skal tages for hver type af virksomhed. Derfor anbefaler vi, at branchen tager flest mulige skridt til at sikre sig.

Læs guiden her.

Kontakt

Charlotte Brix Andersen

Leder af Medlemsservice, forretningsudvikling og kommunikation

Flemming Ransborg

Medlemskonsulent, Nordjylland og Bornholm
Klaus Schultz

Klaus Schultz

Medlemskonsulent, Sydjylland og Fyn

Christian Richter

Kommunikations- og politisk rådgiver

Lene Søbo

Grafiker og marketingkoordinator

Christian Mikkel Uldall Grøn

Web- og social medie manager

Julie Løvenholdt

Medlemskoordinator

Emil Refn

Studentermedhjælper