Den nye ordning kræver modsat den almindelige arbejdsfordelingsordning ikke, at medarbejderne er omfattet af en overenskomst. Ordningen kan bruges af alle virksomheder til alle medarbejdere, herunder funktionærer og medarbejdere, som i forvejen måtte være omfattet af en overenskomst, der indeholder regler om arbejdsfordeling.
Nye regler
Med den nye ordning kan virksomheder uden godkendelse iværksætte arbejdsfordelingen for alle medarbejdere uden nogen forudgående overenskomst eller anden aftale. Medarbejderne har 24 timer (på hverdage) til at svare på, om de ønsker at indgå i ordningen. Hvis de ikke svarer inden for tidsfristen, indgår de, som foreslået af virksomheden.
En arbejdsfordeling efter den nye ordning skal anmeldes til jobcenteret i den kommune, hvor virksomheden ligger, senest samtidig med at arbejdsfordelingen træder i kraft. Jobcenteret skal ikke godkende arbejdsfordelingen.
Maksimalt i fire måneder
Virksomheden bestemmer selv, hvor længe arbejdsfordelingen skal løbe, dog maksimalt fire måneder. Arbejdsfordelingen skal være igangsat senest den 31. december 2020. Hvis en arbejdsfordeling er iværksat i en kortere periode, kan perioden forlænges i op til i alt 4 måneder ved ny anmeldelse til jobcenteret.
Hvis en medarbejder modsætter sig at indgå i arbejdsfordeling, er det op til virksomheden at beslutte, om medarbejderen skal opsiges eller fortsætte på normale vilkår.
Krav til arbejdstid
Virksomheden skal tilrettelægge arbejdsfordelingen, så arbejdstiden nedsættes med mellem 20 og 50 procent. i gennemsnit over fire uger. De berørte medarbejdere må højest få reduceret deres arbejdstid med 50 procent. Perioden med ledighed kan tilrettelægges fleksibelt på dage og timer efter virksomhedens ønske.
Tre G-dage
Virksomheden skal i den periode, hvor medarbejderne er omfattet af arbejdsfordelingen, hver måned betale et beløb svarende til tre G-dage pr. medarbejder, der indgår i arbejdsfordelingen. Beløbet beregnes forholdsmæssigt for brudte måneder.
Medarbejdere, der indgår i arbejdsfordeling efter den nye ordning, får i ledighedsperioder en forhøjet dagpengesats svarende til maksimalt 23.000 kr. pr. måned. Medarbejdere, der ikke har optjent ret til dagpenge, kan opnå ret til dagpenge i den midlertidige periode ved at betale tre måneders medlemskab af a-kasse pr. måned, de ønsker at opnå dagpenge.
Forhøjet dagpengesats
Den maksimale dagpengesats for personer i den nye midlertidige arbejdsfordelingsordning forhøjes til ca. 143,5 kr. i timen, imens de er på dagpenge i ordningen, svarende til 23.000 kr. for en fuldtidsledig.