Bilforhandlere

Hvor tæt er autobranchen på en genåbning? Her står politikerne

De daglige smittetal er nedadgående. Det samme er andelen af positive prøver og antallet af indlagte på landets hospitaler som følge af Covid-19.

Det får nu flere partier og organisationer til at efterlyse en plan for en forsvarlig genåbning af dele af det danske erhvervsliv. Det sker i kølvandet på statsministerens pressemøde forleden, der forlænger de landsdækkende restriktioner til 28. februar 2021.

Gitte Seeberg, direktør hos AutoBranchen Danmark mener, det er på tide at se særskilt på brancherne.

“Der er god plads i forretningerne hos landets bilforhandlere, og kunderne vil kunne stå og færdes i butikkerne med meget stor afstand. I kombination med øvrige værnemidler bør bilforretningerne derfor kunne genåbnes. Det er på tide, at der ikke laves de her one-size-fits-all, men at der bliver set på hver branche særskilt”, siger Gitte Seeberg fra AutoBranchen Danmark

Sådan gennemføres en sikker genåbning

AutoBranchen Danmark har udarbejdet en detaljeret plan for at genåbne de dele af branchen, som lige nu er tvangslukket. Den kan du læse her:

Meget hård periode

Tusindvis af virksomheder og butikker er ramt af nedlukningen, og det har stor betydning for rigtig mange danskere og deres arbejde. Bilforhandlere skal oven i tvangslukningen kæmpe med, at man på grund af omlægningen af bilafgifterne er nødt til at udlægge store beløb for registreringsafgift.

“Tvangslukningen har skåret bilsalget ned med omkring 50% alene i januar 2021. It-systemerne hos Motorstyrelsen er hertil ikke klar til de nye bilafgifter før til juni 2021. Derfor er bilforhandlerne tvunget til at lægge for meget betalt registreringsafgift ud for især grønne biler, der er skatteteknisk er steget i værdi her i det nye år. Det er en massiv presbold på forhandlernes likviditet”, forklarer Gitte Seeberg.

  • De Radikales sundhedsordfører, Stinus Lindgreen, siger til bl.a. Berlingske, at erhvervslivet har brug for en plan eller en tidslinje, der giver en dato at kigge frem mod. Lige nu er der ifølge ham for meget usikkerhed. Han fastholder dog samtidig, at vi som samfund skal være tålmodige og lytte til myndighedernes faglige vurdering for en mulig genåbning. Hertil fokuserer partiet lige på de mindste skolebørn.
  • Nogenlunde samme melding kommer fra Venstres sundhedsordfører Martin Geertsen, der dog er tilbageholden og henviser til sundhedsmyndighedernes løbende anbefalinger.
  • Lars Boje Mathiesen, sundhedsordfører for Nye Borgerlige, siger ifølge flere medier, at det er utilstedeligt, at regeringen med lave smittetal fortsat ikke har meldt noget klart ud om en genåbning. Det bør regeringen ifølge sundhedsordføreren gøre. Han fremhæver desuden, at der lige nu mangler dokumentation for den fortsatte og meget kraftige nedlukning, der skal vare frem til 28. februar.
  • Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt savner i høj grad en opdateret sikkerhedsvurdering af de forskellige typer af virksomheder i forhold til mulighederne for at holde den sikre afstand og samtidig åbne dele af erhvervslivet op. Men en sådan sikkerhedsvurdering er endnu ikke fremlagt. Partileder Kristian Thulesen Dahl mener dog, at man ikke blot kan blive ved med at forlænge, men at der også skal kigges på, hvad der sideløbende kan læmpes forsvarligt.
  • Hos SF mener sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen, at det endnu er for tidligt at tale om genåbning, men over for blandt andre TV2 glæder hun sig over, at den britiske mutation muligvis ikke smitter helt så meget som frygtet. Han stiller sig dog kritisk over for regeringens tilgang til kviktest, der ikke er blevet tildelt den anerkendelse, som kviktestene fortjener – da de har vist sig langt mere sikre end først antaget.
  • Peder Hvelplund fra Enhedslisten har siden midten af januar udtalt til flere medier, at de ser vinterferien som et muligt vendepunkt, der vil afgøre, om samfundet eller dele af samfundet igen kan genåbne.
  • Regeringen, det vil sige Socialdemokratiet og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har fortsat ikke meldt noget ud i forhold til en genåbning af erhvervslivet. De nyeste restriktioner gælder frem til 28. februar 2021.
  • Konservatives Per Larsen støtter den nuværende og stramme nedlukning, indtil der er dokumenteret bevis på, at vi har den britiske mutation under kontrol. Han håber dog på, at man kan genåbne for primært skolebørnene før, de eksisterende restriktioner udløber 28. februar 2021.

Kilder: Berlingske, DR, TV2 og PolicyWatch. 

De seneste retningslinjer fra myndighederne findes på coronasmitte.dk

Kontakt

Charlotte Brix Andersen

Leder af Medlemsservice, forretningsudvikling og kommunikation

Flemming Ransborg

Medlemskonsulent, Nordjylland og Bornholm
Klaus Schultz

Klaus Schultz

Medlemskonsulent, Sydjylland og Fyn

Christian Richter

Kommunikations- og politisk rådgiver

Lene Søbo

Grafiker og marketingkoordinator

Christian Mikkel Uldall Grøn

Web- og social medie manager

Julie Løvenholdt

Medlemskoordinator

Emil Refn

Studentermedhjælper