AutoBranchen Danmark har i de seneste dage modtaget mange spørgsmål om, hvordan de tvangslukkede bilforhandlere og leasingselskaber skal forholde sig ift. både kompensation og muligheden for stadig at sælge og udlevere biler.
Hold tungen lige i munden med online salg
Det er ikke tilladt at holde salgslokalerne åbne i perioden 25. december til 3. januar begge dage inklusiv. I disse dage er det tilladt at sælge biler online og at udlevere solgte biler, hvor der er modtaget betaling på forhånd.
Det er også muligt at sælge biler i perioden, men det skal foregå som online salg. Her skal det bemærkes, at forbrugeren har 14 dages fortrydelsesfrist, hvilket der ikke er i en traditionel bilhandel. Købers besked om fortrydelse af købet skal blot være afsendt inden for fristen på de 14 dage, også selv om forhandleren først modtager den efter fristen. Som forhandler er man dog ikke forpligtet til at tilbagebetale pengene til kunden, før kundens meddelelse om fortrydelse foreligger.
Hvis man skal betale pengene tilbage for købet, bør man som forhandler gennemgå bilen med henblik på at vurdere, om den er blevet slidt i større udstrækning, end da man solgte den, og opkræve rimelig betaling herfor, hvis det er tilfældet. Kunden har ret til at prøvekøre bilen, ligesom man ville prøve et stykke tøj uden at det skal fratrækkes i købsprisen. Hvis kunden har mere end prøvekørt bilen, kan man opkræve et passende beløb, fx regnet som en kilometertakst. Dette bør oplyses kunden ved aftaleindgåelsen.
Fortrydelsesfrist på over et år
Som med alle andre typer af bilsalg eller salg af varer, serviceydelser og tillægsprodukter skal man som bilsælger oplyse kunderne tydeligt om deres rettigheder i forbindelse med aftalen.
Hvis man i forbindelse med et 100 procent digitalt bilsalg ikke oplyser køberen om vilkår, kan det blive dyrt. Fortrydelsesretten gælder sammenlagt i ét år og 14 dage, hvis kunden i forbindelse med salget ikke er blevet oplyst, og har godkendt de lovpligtige vilkår for onlinesalget.
Hvis forbrugerne handler i god tro, kan du som forhandler risikere at få en godt brugt bil tilbage og samtidig risikere at skulle betale købssummen tilbage uden mulighed for fradrag for værditab.
Kompensation til autobranchen
I de seneste dage har AutoBranchen Danmark modtaget mange spørgsmål om kompensation til branchen i forbindelse med tvangslukningen over jul og nytår. Spørgsmålene har især gået på de præcise satser for hjælpepakkerne og hvornår, der åbnes for ansøgning.
På nuværende tidspunkt kan vi desværre ikke svare endegyldigt på spørgsmålene, da der ikke foreligger bekendtgørelser på hjælpepakkerne, ligesom der ikke er åbnet for ansøgning. Regeringen har givet udtryk for, at hjælpepakkerne vil ligne de eksisterende ordninger om lønkompensation, kompensation for faste omkostninger, og kompensation til selvstændige. Derfor antager AutoBranchen Danmark, at satserne vil være de samme, som I de ”gamle” hjælpepakker.
Du kan læse flere detaljer om den ”gamle” lønkompensationsordning her.
Du kan læse flere detaljer om den ”gamle” ordning om kompensation om faste omkostninger her.
Du kan læse flere detaljer om den ”gamle” ordning om kompensation til selvstændige her.