Bilforhandlere

Tysk politi sagde Nein: Fik medlem over grænsen

Med coronakrisen blev grænserne som bekendt lukket ned. Derfor er det kun muligt at krydse grænserne til de fleste lande, hvis man har en god grund – et såkaldt anerkendelsesværdigt formål. Et sådant er import og eksport af biler i erhvervsmæssig sammenhæng, men alligevel er det ikke altid nemt.

Det har AutoBranchen Danmarks jurister og enkelte medlemmer oplevet.

Medlem blev nægtet at hente bil

AutoBranchen Danmarks jurister får adskillige opkald dagligt fra medlemmer, og det er altid interessant med en pejling af, hvad der optager virksomhederne i autobranchen.

De seneste par uger har medlemmer oplevet problemer med at importere biler fra Tyskland. I alle tilfælde har det dog handlet om en fejl.

”I forrige uge blev et af vores medlemmer afvist ved den tyske grænse, da han skulle ned for at hente en bil, han havde indkøbt og altså skulle importere fra Tyskland til Danmark,” fortæller Ida Nynne Daarbak Jensen, jurist i AutoBranchen Danmark.

”Vores medlem havde sine papirer i orden og havde alle dokumenter med, men han blev afvist ved grænsen af det tyske politi. Man mente ikke, at det var anerkendelsesværdigt formål, at han skulle hente en bil. Heller ikke selv om det var erhvervsmæssigt,” fortsætter hun.

Ida Nynne Daarbak Jensen foreslog bilforhandleren at kontakte tysk politi. Det havde han gjort og svaret havde været det samme – en afvisning.

”Derfor kontaktede jeg brancheorganisationen for godstransport i Danmark, og vi rådførte os med dem. De bekræftede os i, at import og eksport af biler fortsat kan lade sig gøre i denne tid, da de er omfattet af reglerne om varernes fri bevægelighed, som fortsat af gældende i hele EU. Blot skal man have papirerne i orden, nemlig købsdokumenterne, fuldmagtserklæring samt papirer, der dokumenterer, at medarbejderen arbejder for virksomheden, der har købt bilen. Vores medlem havde heldigvis disse dokumenter i orden,” fortæller hun.

Politiets afvisning var i strid med de retningslinjer, der er udsendt fra det tyske udenrigsministerium. De retningslinjer bekræfter, at import og eksport af biler er anerkendelsesværdigt formål. Derfor kontaktede juristen fra AutoBranchen Danmark igen tysk politi og forelagde dem argumenter og fakta. Det tyske politi blev ganske enkelt bedt om at revurdere situationen.

Svaret var denne gang også klart, men heldigvis i en anden retning. Nu erkendte politiet at have taget fejl.

”Det lønnede sig, at han ikke bare lod sig kyse af, at medarbejdere hos myndighederne tog fejl. Vores medlem har nu hentet sin bil og kan sælge den videre til en køber,” siger Ida Nynne Daarbak Jensen.

Gal igen i Københavns Lufthavn

Allerede ugen efter var den gal igen. Her blev en bilforhandler afvist i Københavns Lufthavn. Han skulle flyve til Tyskland for at hente en bil med hjem, men blev afvist af en medarbejder i flyselskabet. Medarbejderen mente, at bilforhandleren skulle have en erklæring fra tysk politi, som kunne dokumentere, at han måtte komme ind i Tyskland.

”Vi kunne forsikre ham om, at hans formål var legitimt, så han kunne kontakte tysk politi og flyselskabet og få afklaret hvilke papirer, han skulle medbringe. Men der var jo ingen papirer, og flyselskabet ombookede ham til fly senere samme dag,” fortæller hun.

Læs om reglerne for at krydse grænser her

Retningslinjer fra de danske myndigheder

Retningslinjer fra de tyske myndigheder

Kontakt

Juridisk hotline