Bilforhandlere

Pas på forgældede byttebiler

Undersøger du om en bil er forgældet, inden du tager den i bytte?

Det er en god ide.

På det seneste er det blusset op, at forbrugere afleverer en forgældet bil i bytte for køb af ny bil. Hvis man ikke tager sine forholdsregler som forhandler, ender man med en forgældet bil, der bliver svær at komme af med.

”Der kan være masser af problemer, når en bil kommer i bytte. Bilen kan være behæftet med en masse mangler og således være i generelt dårligere stand end først antaget. Og ikke mindst kan bilen være forgældet med adskillige kreditorer, der har pant i bilen,” fortæller Naser Al-Zakta, der er jurist i AutoBranchen Danmark.

”Problemstillingen med gæld er opstået på det seneste, fordi kærestepar, familier og unge som alle er dybt forgældet, afleverer en byttebil til forhandlere og tager deres nye bil med hjem. Et par dage efter finder forhandleren ud af, at bilen er forgældet, og typisk meget mere end hvad bilen i realiteten er værd,” fortsætter Naser Al-Zakta, der også har anbefalinger til, hvordan man som forretningsdrivende kan sikre sig mod den slags udfordringer.

”I første omgang er det en god idé at slå bilen op på tinglysning.dk. Her kan du dog ikke sikre dig, hvis forbrugeren lige har optaget gæld i bilen få dage forinden. Så kan du i stedet tage ejendomsforbehold i den bil, du sælger, og det er i øvrigt altid en god idé uanset situationen,” siger han.

Man kan indsætte ejendomsforbehold ved alle typer af salg, herunder bilsalg. Et salg med ejendomsforbehold betyder, at køber – altså forbrugeren – først vil eje bilen, når betingelserne for salget er opfyldt. Dette er typisk, når varen er betalt, og byttebilen ikke er forgældet.

”Målt på antallet af henvendelser fra medlemmer, så ser vi faktisk et stigende antal forbrugere prøve at ride på kreditbølgen, og som viser en uforsvarlig adfærd. Bilforhandlerne i Danmark skal ikke glemme deres muligheder for at gøre krav gældende mod forbrugerne,” siger Naser Al-Zakta.

På den baggrund anbefaler AutoBranchen Danmark altid medlemmerne at tage ejendomsforbehold. Særligt hvis man ikke modtager købsbeløbet med det samme, eller der indgår en byttebil i handlen.

Kontakt

Juridisk hotline