Bilforhandlere

Peugeot-forhandler vinder over importør i ankesag

En østrigsk Peugeot-forhandler har vundet en principiel retssag over sin importør. Dommen betyder, at Peugeot i Østrig nu skal lave forbedringer i alle forhandlerkontrakter.

Den 12. maj 2020 vandt den østrigske Peugeot-forhandler Büchl en yderst principiel retssag over Peugeot i Østrig. Den 22. marts i år stadfæstede den østrigske øverste karteldomstol den tidligere afgørelse. Sagen drejer sig om, at Peugeot i Østrig har misbrugt sin dominerende markedsposition over for Büchl i strid med østrigsk og europæisk konkurrencelovgivning.

Büchl rejste problematikken over for karteldomstolen allerede i 2018, fordi Büchl ligesom mange andre Peugeot-forhandlere i Østrig og Europa har lidt under PSAs strikse krav og ugennemsigtige refusionsbetingelser. Nu har han to retsinstansers ord for, at følgende er ulovligt:

  • At binde forhandlerens bonusbetalinger til kundetilfredshedsundersøgelser.
  • At reducere forhandlerens indtjening, hvis de ikke når salgsmål, der bevidst er oppustet af PSA.
  • At konkurrere med forhandler-netværket direkte gennem egne datterselskaber med differentierede priser.
  • At lade forhandlere betale for mystery-shopping.

Desuden er et omfattende kontrolsystem til garantiarbejde og timepriser blevet kendt ulovligt, da det ikke dækkede forhandlerens omkostninger. Disse foranstaltninger har gjort garantiarbejde urentabelt for forhandlere. I princippet anerkender karteldomstollen også, at PSA økonomisk tvinger forhandlere til at deltage i kampagner og dermed begrænser deres frihed til at fastsætte priser for slutkunder. Dommen er dog ikke endelig på dette punkt, da kartelretten i første instans (der afsagde den første dom i maj) skal færdiggøre sine undersøgelser og derefter træffe en afgørelse om dette punkt.

AutoBranchen Danmarks adm. direktør Gitte Seeberg er begejstreret over dommen. ”Josef Büchls sejr over Peugeot i karteldomstolen er en milepæl for europæiske bilforhandlere, hvoraf mange har fundet sig i alt for meget fra bilproducenterne og importørernes side. Nu tvinges PSA til at genoverveje deres metoder, og jeg tror, der vil komme en afsmittende effekt på andre lande”, siger Gitte Seeberg.

Dom gælder alle østrigske forhandlere – mulighed for erstatning

Karteldomstolen understreger udtrykkeligt, at dens afgørelse gælder alle kontraktforhold, hvor der findes lignende økonomiske afhængigheder. Dermed vil afgørelsen også gælde for alle andre autoriserede bilforhandlere i Østrig. Domstolen afventer nu betydelige ændringer i PSAs afregningssystem, der skal være justeret inden for tre måneder.

AutoBranchen Danmarks søsterorganisation WKÖ og den østrigske Peugeot-forhandlerforening m.fl. vil nu undersøge muligheden for erstatningskrav mod PSA, der har overtrådt østrigsk og europæisk konkurrencelovgivning gennem mange år.  Peugeot i Østrig har meddelt, at de vil nærlæse dommen med henblik på at overholde den østrigske og europæiske lovgivning.

Kontakt

Charlotte Brix Andersen

Leder af Medlemsservice, forretningsudvikling og kommunikation

Flemming Ransborg

Medlemskonsulent, Nordjylland og Bornholm
Klaus Schultz

Klaus Schultz

Medlemskonsulent, Sydjylland og Fyn

Christian Richter

Kommunikations- og politisk rådgiver

Lene Søbo

Grafiker og marketingkoordinator

Christian Mikkel Uldall Grøn

Web- og social medie manager

Julie Løvenholdt

Medlemskoordinator

Emil Refn

Studentermedhjælper