Elbiler

Præcisering gør selvanmelder-ordning svær i daglig praksis

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”no” min_height=”” hover_type=”none” link=””][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Motorstyrelsen har netop præciseret reglerne for selvanmelderordningen for eksportkøretøjer. Nærmere bestemt, at køretøjer anmeldt til eksport skal være ude af landet, inden den såkaldte månedsangivelse kan godkendes.

Præciseringen betyder i praksis, at en selvanmelder risikerer kun at have 24 timer til at sende en given bil ud af landet og dermed sikre sig den eksportgodtgørelse, som selvanmelder-ordningen garanterer.

Det skyldes, at køretøjer skal beholdes på danske jord i minimum 14 dage i tilfælde af toldsyn. Samtidig skal køretøjet have en månedsangivelse for at blive godkendt til eksport, og er køretøjet ikke udført af Danmark inden den 15. i en måned, skal selvanmelderen selv tage kontakt til Motorstyrelsen.

Alt i alt risikerer selvanmelderen, at en given bil strander i Danmark, da det i langt de fleste tilfælde er meget svært at bestille transport og være sikker på, bilen kan komme med en transporter ud af landet inden for de 24 timer, der kan være imellem en anmeldelse, godkendelse og den efterfølgende leverance til køberen af bilen.

Gitte Seeberg, adm. direktør i AutoBranchen Danmark mener, at det er vigtigt, at Motorstyrelsen, som administrerer reglerne, lytter til de daglige branchevilkår.

“En lov er en lov, men i dette tilfælde betyder præciseringen, at det er meget svært for selvanmelderne at få den eksportgodtgørelse, som de retmæssigt har krav på. Til det er tidsperspektivet simpelthen for snævert”, sige Gitte Seeberg, adm. direktør i AutoBranchen Danmark og fortsætter:

“Vi er i tæt dialog med Motorstyrelsen og har bedt styrelsen om at kigge på, hvordan vi sikrer et system, som fungerer bedre i den daglige administration. For det her vil også belaste styrelsens medarbejdere, når mange biler skal af den såkaldte månedsangivelse igen, fordi de ikke kan eksporteres inden for den retmæssige periode”.

En meget omstændig hverdag

En af de virksomheder som berøres af præciseringen fra Motorstyrelsen er Yupex, der er en af af Danmarks største opkøbere og eksportører af brugte personbiler og varevogne. Peter Schou, general manager i Yupex, opridser sagens kerne.

“Reglerne er meget bøvlede og omstændige. De er svære at arbejde med i det daglige og inden for tidsangivelserne, som reglerne for eksportgodtgørelse opstiller. Det er vigtigt at huske på, at der er rigtig meget logistik forbundet med det at eksportere biler. Det er ikke en snuptagsløsning”, siger Peter Schou.

Han fortæller, at man teknisk set godt kan sende biler ud af landet i den periode, hvor man venter på toldsyn.

“Men det betyder blot, at vi som eksportør løber en stor risiko og sidder med ansvaret, hvis Motorstyrelsen så indkalder køretøjet til toldsyn. Så det er jo ikke en reel mulighed”, fortæller Peter Schou.

[/fusion_text][fusion_tagline_box backgroundcolor=”” shadow=”no” shadowopacity=”0.70″ border=”1″ bordercolor=”” highlightposition=”left” content_alignment=”left” link=”” button=”” linktarget=”_self” modal=”” button_size=”” button_type=”” button_shape=”” buttoncolor=”default” title=”Sådan skal du forholde dig som selvanmelder ” description=”” margin_top=”” margin_bottom=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

Registreringsafgiftsloven sikrer, at afgiften af et køretøj godtgøres til køretøjets ejer, når køretøjet er udført af landet. Når en selvanmelder anmelder et køretøj til eksport på månedsangivelsen, skal køretøjet udføres senest d. 15 i måneden efter perioden for månedsangivelsen. Selvanmelderen skal sikre, at køretøjer, der er anmeldt til eksport, er udført inden månedsangivelsen godkendes.

Hvis køretøjet ikke er udført inden månedsangivelsen godkendes, er selvanmelderen ikke berettiget til at modtage eksportgodtgørelse for køretøjet. Når et køretøj er anmeldt til eksport på månedsangivelsen, kan selvanmelder ikke selv fjerne køretøjet fra månedsangivelsen. I stedet skal man kontakte Motorstyrelsen.

Selvanmelder skal kontakte Motorstyrelsen, dagen før månedsangivelsen godkendes (senest d. 14. i måneden efter perioden for månedsangivelse). Hvis d. 14 falder på en lørdag, skal månedsangivelsen ikke godkendes, før selvanmelder har modtaget en kvittering fra Motorstyrelsen, den første hverdag efter månedsangivelsen skulle være godkendt.

Motorstyrelsen skal kontaktes skriftligt på følgende mail:

Motorekspedition@motorst.dk.  // Emnefeltet bedes udfyldt ”månedsangivelse”.

Så snart køretøjet er fjernet fra månedsangivelsen, sender Motorstyrelsen en kvittering herom til selvanmelder, hvorefter selvanmelder kan godkende månedsangivelsen.

Undtagelsesvis kan selvanmelder tage kontakt til Motorstyrelsen d. 15, hvor månedsangivelsen skal godkendes, via ovenstående mailadresse. Månedsangivelsen skal ikke godkendes, før selvanmelder har modtaget en kvittering fra Motorstyrelsen, hvoraf det fremgår, at køretøjet er fjernet fra månedsangivelsen. Dette gælder også, hvis selvanmelder først modtager en kvittering fra Motorstyrelsen den første hverdag efter, månedsangivelsen skulle være godkendt.

[/fusion_tagline_box][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]