En branche i rivende udvikling og vigtige ting på tapetet havde lokket mange til. Det skyldtes især emner som strøm, forandringer, finansiering og afgifter. Og så fik livsstilsekspert Christian Grau forsamlingen til at grine med sine input om mænd og biler.
”Det glæder mig virkelig, at vi er så mange. Det tyder på, at vi har en branche, som gerne vil stå sammen og samarbejde,” sagde Gitte Seeberg, som talte om netop samarbejdet, da hun holdt sin indledende tale og skød årsdagen i gang.
Hun talte også om det politiske billede, som har ændret sig med Folketingsvalget lige før sommerferien.
”Det kommer til at koste mange penge at få danskerne over i elbiler. Den danske transportminister har lige været i Norge og konstateret, at den norske model er for dyr for Danmark. Men når den danske pengekasse skal fordeles, kan I være sikre på, at vi nok skal være med og præge debatten,” sagde hun.
En infrastruktur på el
Dansk Energis adm. direktør Lars Aagaard slog fast, at Danmark har brug for 850.000 ladestandere frem mod 2030, hvis infrastrukturen skal være klar til flere biler på strøm. Dansk Energi har regnet på beløbene, og visionen om en million elbiler i 2030 kræver milliardinvesteringer ud over de 29 milliarder kroner, som bruges til at opretholde ”business as usual” på elnettet.
”Men det kan lade sig gøre, hvis man politisk er klar til det, sagde Lars Aagaard og sammenlignede med stormen i Danmark i 1999, som væltede en lang række elmaster og bevirkede, at mange byer og husstande var uden strøm i timer og endda dagevis.
”Dengang besluttede politikerne, at det ikke skulle ske igen, så nu skulle elkablerne graves ned i jorden. Og 10 år senere var arbejdet afsluttet. Så vi kan godt i Danmark, hvis vi vil,” sagde han.
Kunderejsen forandres
Tune Hein tog fat i noget andet vigtigt for autobranchen – forandringer.
”Jo bedre I forstår kunden, desto større er muligheden for succes. Big data kan blive til small data – og ikke mindst mersalg. Pas på med ikke at vente på importøren eller andre. Der er masser af muligheder for at indgå lokale partnerskaber,” sagde han.
”Hvis du bare sætter strøm til, skubber du kunderne væk. Men hvis du bruger kundedata og partnerskaber til at skabe et mere brugervenligt, personligt produkt, får du øget interaktion, loyalitet og mersalg,” fortsatte han.
Motorstyrelsen erkender udfordringer
Santander er en af autobranchens største samarbejdspartnere. Og bankens salgschef Anders Andersson slog fast, at Santander ser mere samarbejde i fremtiden. Bankens strategi er partnerskaber og samarbejde.
”Samarbejde er hjørnestenen. Vi vil gerne forstå jer. Vi vil ikke bare være leverandør, men levere partnerskaber,” sagde Anders Andersson.
Motorstyrelsens direktør Jens Otto Størup står for en meget åben kommunikation, og Motorstyrelsen synes mere orienteret mod samarbejdspartnerne end tidligere. Han fortalte om det store arbejde med at opbygge organisationen, som kræver langt flere medarbejdere end tidligere.
Motorstyrelsen hjemtager arbejdet med eksportgodtgørelse i den kommende tid. Henover vinteren inviterer man branchen til dialogmøder i forhold til eksportgodtgørelser og den dokumentation, som skal bruges i den forbindelse. Han opfordrede til, at alle bilforhandlere, som eksporterer biler, dukker op.
I øvrigt en sag, som AutoBranchen Danmarks jurister ofte hører, volder medlemmerne kvaler.
Samtidig kom han med en erkendelse. Motorstyrelsen har fejl i beregningssystemet, når det handler om brændstofforbrug. Det arbejder Motorstyrelsen hårdt på at forbedre.
”Vi har fuld ledelsesfokus på det. Jeg har mange møder med vores leverandører på området. Der er en række kritiske fejl, som generer mange brugere. Vi har også fokus på, at når vi opdager en fejl, så skal vi ikke kun fortælle det internt. Vi skal også fortælle det til jer,” sagde han.
Årets Importør blev Mazda. AutoBranchen Danmarks nyvognsforhandlere har vurderet deres importører, og Mazda endte i top i undersøgelsen med Suzuki og Toyota på henholdsvis anden- og tredjepladsen.
”Sæt allerede nu kryds i kalenderen, når AutoBranchen Danmark holder årsdag i 2020. Det bliver den 24. september,” sagde Gitte Seeberg i sin afsluttende tale, inden konferencier Anders Breinholt sendte de 250 deltagere ud ad døren.
Se flere billeder fra årsdagen her