Bilforhandlere

Sådan forholder du dig til importørernes prisstigninger

Mangel på biler og komponenter har fået flere bilproducenter til at hæve priserne. Her kan du læse, hvad du skal være opmærksom på.  

Bilmarkedet har i den seneste tid været meget usikkert. Manglen på nye biler og komponenter samt krigen i Ukraine har i de sidste uger fået flere danske bilimportører til at regulere listepriserne op. Tilsvarende billede ses i andre lande.  

De forøgede listepriser er dog ikke uden problemer for forhandlerne. De fleste har pga. de lange leveringstider indgået flere bindende købsaftaler med en forbruger til den gamle pris. Herunder forklarer jurist hos AutoBranchen Danmark Hadeel Barakji, hvordan reglerne er.  

’’Har du indgået en aftale med en forbruger, er aftalen gyldig og bindende. Som forhandler kan du derfor ikke regulere den aftalte pris op, blot fordi bilens listepris er steget inden levering’’, siger Hadeel Barakji, der henviser til flere afgørelser fra Ankenævn for biler: 

”Ankenævn for Biler har tidligere taget stilling til lignende forhold. Her har ankenævnet givet flere forbrugere medhold i, at det er ulovligt at hæve den pris, som forhandleren og forbrugeren har aftalt på købskontrakten. Forbrugerombudsmanden har også tidligere meldt ud, at der altså er tale om et urimeligt aftalevilkår, hvis en forhandler regulerer bilens pris overfor en forbruger.” 

Slutseddel giver mulighed for at træde ud af aftalen 

Praksis fra ankenævnet betyder, at det er ulovligt for en forhandler at regulere bilens pris, som fremgår af købskontrakten. Derfor opfordrer Hadeel Barakji til, at forhandlere beskytter sig selv, når købsaftalen indgås: 

”Forbrugeren kan dermed fastholde den pris, der er aftalt på købskontrakten, og som forhandler bærer du selv ansvaret for prisstigningerne fra importøren. Man kan derfor med fordel tilføje et afsnit i slutsedlen der foreskriver, at såfremt prisen stiger, eller falder med mere end 5 procent af den aftalte pris, kan begge parter træde ud af aftalen.” 

Hvorvidt den enkelte forhandler kan få dækket sit tab hos importøren og/eller træde ud af aftalen om køb af den/de pågældende biler afhænger af den enkelte forhandlerkontrakt. Der kan være store forskelle på forhandlerkontrakter og deres bilag, de forskellige bestillingsprocesser samt kutymen, derfor er det ikke muligt at opsætte en tommelfingerregel i disse situationer. 

Kontakt

Hadeel Barakji

Jurist