Bilforhandlere

Santander-direktør: Tre nøgleområder vil ændre autobranchen

På AutoBranchen Danmarks årsdag fremhævede Bo Jakobsen tre udfordringer for autobranchen, der skal løses gennem tættere og flere nye partnerskaber på tværs af brancher.

På Remisen i Brande, hvor AutoBranchen Danmarks første årsdag siden 2019 blev afholdt, havde AutoBranchen Danmark inviteret Bo Jakobsen, kommerciel direktør i Santander Consumer Banks danske afdeling, til at holde et oplæg for de fremmødte om, hvordan Santander ser på den grønne omstilling. Santander er en tæt samarbejdspartner for AutoBranchen Danmark, der i årevis har tilbudt organisationens medlemmer attraktiv finansiering til bilforretningen. Du kan læse mere om Santanders finansiering i vores fordelskatalog.

Grøn omstilling vil ændre branchen

Bo Jakobsen fremhævede den grønne omstilling som en af de største forandringer, der præger branchen i disse år. Overgangen til grønne biler gør, det er nødvendigt at tilpasse forretningen, fordi der skal tjenes penge på andre måder.

Undervejs fremhævede Bo Jakobsen, at de nye bilafgifter, der fik virkning i december 2020, har sat turbo på udviklingen. Det gælder også for leasingselskaberne, der i de senere år har været lidt afventende, fordi der har været en årlig usikkerhed om bilafgifterne.

Netop leasingselskaberne skal med på den grønne bølge, fordi mange af de virksomheder, der benytter sig af firmabiler, efterspørger en grøn løsning. Han refererede til en undersøgelse, hvor 67 procent af virksomhederne svarede, at de ønsker at køre grønt.

I sit oplæg fremhævede Bo Jakobsen, at den grønne omstilling giver muligheder for både Santander og autobranchen. Grønne biler har en højere indkøbspris, hvilket kræver en større finansiering. Ifølge ham er det positivt, fordi det giver muligheder for mersalg hos bilforhandlere og en større finansiering for Santander. Men det er vigtigt, at kunderne også tænker i den totale omkostning ved ejerskab af en bil (TCO), når de bliver præsenteret for et finansieringstilbud. De opnår som hovedregel lavere driftsomkostninger, der kan kompensere for en højere låne-/leasingudgift.

Mod slutningen løftede Bo Jakobsen også sløret for, at Santander arbejder på deres egen version af et grønt billån, hvor der sker klimakompensering af ved indgåelse af billånet. Han håber på at forhandlere, finansieringsselskaber og kunder snart har modet, viljen og evnen til at skabe et grønt billån, der er vil gøre en forskel for klimaet.

Digitalisering ændrer købemønstrene

Santander-direktøren gjorde også meget ud af understrege betydningen af digitaliseringen, og at det bidrager til at ændre de købemønstre, som man har kendt i årtier i autobranchen.

Han påpegede fx at 50 procent af bilkunderne søger information online forud for et bilkøb. Det samme gælder for finansieringen. Ifølge en undersøgelse bruger kunder 14 timer i gennemsnit som forberedelse til et bilkøb. Derfor vil der være et mindre behov for at den traditionelle salgs- og finansieringsrådgivning i bilforretningerne, fordi mange kunder selv har søgt information på nogle områder.

Derfor skal branchen og Santander møde kunderne, hvor de er – online. Det kræver en effektiv digital strategi, som kan tiltrække kunderne. Her er data om kunderne helt afgørende ifølge Bo Jakobsen. Han fremhævede også, at kun 15 procent af bilforhandlerne har deres kontaktoplysninger lageret i Google Maps, hvor mange kunder leder efter en bilforhandler.

I kraft af de digitale tendenser ændrer købemønsteret sig også markant. Kunderne ønsker mere fleksible og digitale løsninger, hvor et bilkøb eller en leasingaftale skal være så simpel og individuel som mulig. For de yngre generationer vil deleøkonomi og mobilitet fylde stadig mere frem for ønsket om at eje en bil.

Samarbejde er nøglen

Bo Jakobsen fremhævede flere gange, at han er glad for det tætte samarbejde, Santander har haft med branchen igennem mange år, og at det er en topprioritet for Santander, at det fortsætter. Undervejs gjorde han det også klart, at der er store overlap mellem den grønne omstilling, den digitale omstilling og de ændrede købemønstre.

Det betyder, at bilforhandlere og Santander skal fortsætte det tætte samarbejde og sammen udvikle nye løsninger og produkter, der kan sikre en god forretning for begge parter i mange år frem. Han blev også spurgt af en tilhører, om Santander ønsker at fortsætte samarbejdet med forhandlerne, når flere bilproducenter ønsker et direkte og- eller onlinesalg uden om forhandlerne.

Til det svarede direktøren, at Santander altid vil fastholde partnerskabet i Autobranchen; men at de kan naturligvis ikke ‘lukke øjnene’ for, hvad der sker i de direkte kanaler.

Kontakt

Charlotte Brix Andersen

Leder af Medlemsservice, forretningsudvikling og kommunikation

Flemming Ransborg

Medlemskonsulent, Nordjylland og Bornholm
Klaus Schultz

Klaus Schultz

Medlemskonsulent, Sydjylland og Fyn

Christian Richter

Kommunikations- og politisk rådgiver

Lene Søbo

Grafiker og marketingkoordinator

Christian Mikkel Uldall Grøn

Web- og social medie manager

Julie Løvenholdt

Medlemskoordinator

Emil Refn

Studentermedhjælper