Bilforhandlere

Seeberg: Drastisk forhandlerfald bør få importører til at ændre kurs

Det voldsomme fald i nyvognsforhandlere på Bornholm viser, hvad der er på spil, når importørerne strammer skruen. Der er brug for, at branchen står sammen, lyder opfordringen.

På kun 15 år er antallet af nyvognsmærker på Bornholm faldet med 14, så der i dag bliver forhandlet fire bilmærker hos kun to bilforhandlere.  

Og for Gitte Seeberg, adm. direktør i AutoBranchen Danmark, er det et lysende klart eksempel på, hvad der sker, når bilimportørerne presser bilforhandlerne til det yderste: 

“Vi har gennem en årrække set, hvordan særligt nogle af bilimportørerne har skruet kraftigt op for deres krav til forhandlerne. Og det kan de ikke gøre uden, at det får konsekvenser for forhandlerne. Enten er omkostningerne så store, at importørens krav får forhandleren til at opgive ævred eller også lægger forhandlerne simpelthen forretningen om til at sælge brugte biler,” siger Gitte Seeberg. 

Hun besøgte i forbindelse med Folkemødet en række af AutoBranchens Danmarks medlemmer på Bornholm, der både tæller nyvognsforhandlere, brugtvognsforhandlere, værksteder og lakerere.  

“Der er nogle gode og veldrevne bilforretninger på Bornholm, og mange har et helt særligt forhold til deres kunder, men man mærker også, at det er en opbrudstid,” siger Gitte Seeberg.  

“Bornholm er selvfølgelig i en helt særlig situation i kraft af sin størrelse og placering, men min frygt er, at vi blot ser udviklingen tidligere her, end vi gør i resten af landet: At nyvognsforhandlerne bliver langt færre, og at kunderne skal køre længere for at købe bil og for at få service på et mærkeværksted,” siger hun. 

Branchen må stå sammen

“Når vi ser et så drastisk fald i antallet af forhandlere, som vi har set på Bornholm, så får det naturligvis konsekvenser. Ikke bare for branchen, men også for bilejerne og lokalsamfundene. Derfor er det for mig at se på høje tid, at bilimportørerne gør sig selv til en medspiller i stedet for en modspiller,” siger Gitte Seeberg. 

Hun peger især på den seneste tids artikler om importøren K.W. Bruun, der med skrappe krav, bøder og en tvivlsom samarbejdsstil, gør livet surt for mange forhandlere. 

“Jeg vil endnu en gang opfordre importørerne og særligt K.W. Bruun til at overveje deres strategi og skabe et bedre og mere ligeværdigt samarbejde med forhandlerne.” 

Men hun opfordrer samtidig også branchen om at stå sammen, hvis ikke kursen bliver ændret. 

“Vi skal ikke lade os spille ud mod hinanden, og det har der måske været en tendens til hidtil. Jeg vil i stedet appellere til, at man som forhandlere står mere sammen og afviser de krav, der er for grove, så importøren ingen steder har at gå hen,” siger hun.  

Kontakt

Gitte Seeberg

Adm. direktør