Bilforhandlere

Seks megatrends forandrer bilindustrien – og din forretning

Seks såkaldte megatrends i samfundet er i gang med at forandre mange ting. De forandrer bilindustrien på hele kloden, og når de gør det, forandrer de også bilforretninger lige fra Gedser til Skagen.

I bogen ”Fremtidens bilforretning” beskriver Charlotte Brix Andersen, chef for forretningsudvikling, medlemsservice og kommunikation i AutoBranchen Danmark, de seks megatrends, der kommer til at spille en rolle for forbrugernes købemønstre og dermed også bilindustrien og bilforretningen.

På AutoBranchen Danmarks årsdag kan du sikre dig bogen gratis. Den er også gratis for medlemmer. Øvrige kan købe den for 229 kroner plus moms og porto.

Tænker man over sin dagligdag, så kender de fleste, hvis ikke alle, formentlig eksempler på, hvor de nedenstående seks megatrends allerede fylder i vores hverdag.

  1. Den grønne omstilling
  2. Deleøkonomi
  3. Digitalisering
  4. Individualisering
  5. Loyalitetsprogrammer og abonnementsordninger
  6. Partnerskaber og samarbejde på tværs af brancher

Et nyt produkt skal være bæredygtigt, kunne individualiseres, abonneres på og betjenes via mobiltelefonen.

Nogenlunde sådan kan det sættes på spidsen. I et nyligt interview med AutoBranchen Danmark, kaldte den verdensberømte bildesigner Henrik Fisker, mobiltelefonen for ungdommens friheds-device. Da han var ung var bilen symbolet på frihed. I dag er det snarere mobiltelefonen og alle dens muligheder, der giver følelsen af frihed. Bilen skal være bæredygtig, den skal kunne abonneres på og på den måde være individuel og fleksibel, og så skal den kunne betjenes digitalt.

Grøn omstilling

Den grønne omstilling foregår i høj grad hos bilproducenterne, der producerer grønne biler og skærer ned på CO2-udledning og fossile biler. Men kunderne interesserer sig i stigende grad for, hvordan den enkelte og lokale forretning og forhandler gør det.

Kan sælgerne forklare interesserede kunder, hvad den mest klimavenlige bil er?

Er der taget stilling til alle de produkter, som bruges i forretningen, og er der valgt de produkter, som er mest bæredygtige?

Har I fx en plan for at reducere papirforbruget ved at gøre fx kvitteringer digitale?

Deleøkonomi

Deleøkonomien vokser og vil fortsætte med fornyet styrke på den anden side af covid-19 krisen, hvor vi igen vil have mod på at dele og leje biler og boliger via digitale platforme som Airbnb, ShareNow og GoMore.

Alene i Danmark er der mere end 100 deleøkonomiske tjenester, og vi udlejer, deler og bytter med hinanden alt lige fra arbejdsredskaber, cykler, biler, både, blomster, kælderrum og kunst.

Udviklingen skaber nye muligheder for bilforretninger. Det er nemt, fleksibelt og bæredygtigt. Hvorfor skal biler og boliger stå tomme, hvis andre kan benytte dem i samme tidsrum.

Deleløsninger vokser først og fremmest i de større byer, hvor det rykker mest i forhold til fleksible måder at eje, leje, dele og køre ture i en bil på.

Har du overblik over, om der er delebilstjeneter, som begynder at vinde indpas i dit lokalområde?

Har du overblik over, hvor hurtigt markedet vil udvikle sig i dit lokalområde og i Danmark i det hele taget?

Tilbyder kolleger i lokalområdet deleordninger, og kan I samarbejde om det?

Digitalisering

Digitaliseringen udvikler sig med hastige skridt. For bilforretninger gælder, at det både er produktet (bilen) og forretningsgange, som digitaliseres. Bilen bliver én stor computer på fire hjul, og forretningsgange skal laves om i takt med, at flere ting foregår online.

Ikke kun bilkøb og kundens research foregår online. Flere og flere værkstedsbesøg foregår digitalt – lige fra tidsbestilling til tjek-in og afhentning – væk med skranken og ventetid. Men også mere og mere diagnosticering foregår digitalt.

Også meget markedsføring foregår digitalt og kan målrettes udvalgte grupper langt mere end den vante lokale annoncering.

Har I en plan for, hvordan I vil digitalisere forretningen og arbejdsgange?

Har I et overblik over, hvad der egner sig til at blive digitaliseret?

Ved I hvad kunderne efterspørger af digitale løsninger?

Individualisering

Kunder vil i stigende grad have individuelle og skræddersyede løsninger, som passer til at løse lige præcis deres behov. Tilbud skræddersyes på baggrund af kundens seneste køb og digitale fodspor. Robotterne tilbyder gode priser alt efter, hvor god en kunde du er og hvor meget du tidligere har handlet for. Vi bliver mere og mere vant til kun at få de tilbud, som passer lige præcis til os.

Se fx på Matas. Kunderne får tilbud, der passer til deres tidligere køb. Disse produkter bliver du fra tid til anden tilbudt med 20 procent rabat. Det ved du og du køber dem ikke andre steder.

For bilforhandleren handler det i fremtiden om at fokusere endnu mere på personlig kundeservice. Derfor kan det også være relevant at indsamle mere viden om din kundes behov for transport.

Er der noget i Matas-eksemplet, som kan bruges i jeres forretning? Hvor mange gange hører kunder fra jer med tilbud, der passer lige præcis til dem? Den slags spørgsmål kan man stille sig, og bogen ”Fremtidens bilforretning” giver langt flere eksempler.

Loyalitetsprogrammer og abonnementsordninger

Loyalitetsprogrammer og abonnementsordninger er et marked i vækst. Danskernes lyst til at abonnere er stigende og konceptet breder sig til mange forskellige områder. Det handler om at få så mange kunder som muligt, behold dem i længst mulig tid og tjen penge på dem, mens de er hos dig.

Har I ydelser på abonnement i dag, og udvikler I aktivt på ydelserne? Introducerer I nye ydelser på abonnement, så kunderne kan se, at der sker en udvikling i ydelserne? Har I afdækket markedet for oplagte abonnementsydelser?

Partnerskaber og samarbejde på tværs af brancher

I de kommende år vil vi se endnu mere samarbejde på tværs af brancher. Sågar også inden for samme branche og blandt konkurrenter. Flere vil gå sammen om at skabe større og bedre oplevelser ved at dele lokaler, kunder, medarbejdere osv.

Noget handler om at skabe rabatter, noget andet om at skabe oplevelser. Mulighederne er mange. Bilforhandlere samarbejder med vaskehaller og giver rabat. Bilhuse samarbejder med bands og musikere og holder koncert i bilhuset, hvor akustikken er fin og man kan skabe en god fælles oplevelse om biler og musik. Og der er mange andre eksempler.

Hvem samarbejder dine lokale konkurrenter med? Hvilke virksomheder i området har I noget til fælles med?

Dette er kun en lille forsmag på, hvad bogen ”Fremtidens bilforretning” kan hjælpe dig med.

Bogen er gratis for AutoBranchen Danmarks medlemmer. Du kan få den udleveret på AutoBranchen Danmarks årsdag i Brande den 23. september – tilmeld dig her.

Du kan også få bogen tilsendt. Det koster blot portoen.

Er din virksomhed ikke medlem af AutoBranchen Danmark, koster bogen 229 kroner plus moms – og porto, hvis du vil have den tilsendt.