Bilforhandlere

Snart må du kun modtage 19.999 kr. i kontanter

Fra 1. juli må erhvervsdrivende højest modtage 19.999 kr. i kontanter. AutoBranchen Danmark har kritiseret forslaget under høringsprocessen.

Folketinget har vedtaget, at det fra 1. juli kun er tilladt for erhvervsdrivende at modtage 19.999 kr. per handel i kontanter. Forslaget stammer fra Finanstilsynet, der løbende ser på, hvordan der kan strammes op på lovgivningen om hvidvask.

Ifølge Finanstilsynet udgøres større kontantbeløb ofte af sorte penge, derfor har regeringen fremsat lovforslaget. Under høringsprocessen har AutoBranchen Danmark kritiseret forslaget. Jurist hos AutoBranchen Danmark Ida Nynne Daarbak Jensen uddyber:

”Vi bakker naturligvis op om bekæmpelse af hvidvask, men vi ser flere problemer i den nye lovgivning. De dele af branchen, der sælger til udenlandske virksomheder, forlader sig ofte på kontanter, fordi det kan være særdeles besværligt eller umuligt at foretage straksoverførsler fra en udenlandsk bank til en dansk”. Dermed løber virksomheden en risiko, da de ikke ved, om beløbet går ind, hvis de accepterer en standardoverførsel, da der her vil gå nogle dage, før de modtager beløbet, og dermed er sikre på, at der er dækning. Hun fortsætter:

”Samtidig er der stadig lovlydige danskere, der foretrækker at bruge kontanter frem for elektroniske betalingsløsninger. Derfor vil lovgivningen skabe problemer, og det har vi gjort myndighederne opmærksomme på”, afslutter hun.

Selv små overskridelser kan give store bøder

Ved det nuværende kontantforbud på 49.999 kr. er flere medlemmer af AutoBranchen Danmark kommet i klemme, fordi de har modtaget flere kontanter end tilladt under den nuværende grænse på højest 49.999 kr. Et medlem, der er autoriseret forhandler, fik en bøde på 150.000 kr. for at modtage godt 4.000 kr. for meget i kontanter.

Derfor er det meget væsentligt at overholde den nye lovgivning, der gælder fra 1. juli. Her må virksomheder kun modtage 19.999 kr. per handel. Hvis der modtages 20.000 kr. eller mere kan virksomheden straffes med bøde.

Kontakt

Juridisk hotline