Corona har tvunget landets bilhuse til at sælge, hvad sælges kan via fjernsalg. Det betyder, at salget bliver omfattet af reglerne for fjernsalg, hvor forbrugeren har 14 dages fortrydelsesret . Dermed har forbrugeren ret til levere bilen tilbage inden for 14 dage uden at angive en årsag.
Hvis kunden vælger at benytte sig af sin fortrydelsesret, skal bilforhandleren afholde alle udgifter relateret til levering af bilen. Det er dermed ikke muligt at bede kunden betale leveringsrelaterede omkostninger – fx klargøring, nummerplade og de normale leveringsomkostninger fastsat i aftalen. Kunden kan dog forpligtes til at afholde transportomkostninger ifm. tilbageleveringen.
Ved brug af fortrydelsesretten skal kunden som udgangspunkt have den fulde købesum inkl. registreringsafgift tilbage. I forbindelse med fjernsalg har kunden ret til at teste produktet inden for rimelighedens grænser, derfor kan bilens værdi ikke nedskrives, fordi bilen er rullet ud af forhandlerens matrikel og fx har kørt 40 km i løbet af de 14 dages fortrydelsesfrist. Men al kørsel ud af en prøvekørsel, vil blive set som ibrugtagning af varen, som vil berettige til der fradrages en rimeligt beløb fra købesummen for brugen.
Kunden skal have købesummen tilbage senest 14 dage efter, at kunden skriftligt har meddelt, at de ønsker at gøre brug af fortrydelsesretten.
Tilvalg og ekstraudstyr kan være et problem
AutoBranchen Danmark har i den seneste uge modtaget flere henvendelser fra medlemmer, der har oplevet, at kunderne har gjort brug af deres fortrydelsesret. I flere af tilfældene har medlemmerne været i tvivl om, hvor store dele af købesummen, som kunden er berettiget til at få tilbage. Særligt i forbindelse med tilkøb som fx undervognsbehandling, har der været tvivl om reglerne.
Jurist hos AutoBranchen Danmark Ida Nynne Daarbak Jensen uddyber her.
”Hvis kunden vælger at tilkøbe en undervognsbehandling, et service på bilen, et almindeligt anhængertræk eller andre tillægsydelser, bliver det en del af aftalen. Dermed er kunden berettiget til at få pengene tilbage for hele købet inkl. tilkøbene. De eneste undtagelser er, hvis der er sket skader på bilen, eller at den har kørt alt for mange kilometer i perioden, hvor kunden har haft bilen i sin besiddelse”, siger Ida Nynne Daarbak Jensen.
Unikt bestillingskøb, leasing og leje
Hvis kunden tilkøber noget usædvanligt, fx får ændret bilen, lakeret den i en special farve eller lignende, vil købet ikke være omfattet af fortrydelsesretten, da ”unikke bestillingskøb” er undtaget fra reglerne om fortrydelsesret. Leasing og leje af biler er ligeledes undtaget fra reglerne.
Ida Nynne Daarbak Jensen anbefaler derfor, at branchen overvejer risikoen ved at lade kunderne tilkøbe ekstraydelser i forbindelse med fjernsalg.
”Fjernsalg er en nødvendighed for store dele af branchen i den nuværende situation, og det er helt naturligt, at der i den forbindelse også sælges tillægsydelser. Det kan dog være en overvejelse værd, om montering af en krog eller undervognsbehandling kan vente, til fortrydelsesfristen er udløbet. Hvis det er muligt, vil forhandleren sikre sig imod at skulle betale for kundens tilvalg, hvis kunden vælger at benytte sig af sin fortrydelsesret”, siger Ida Nynne Daarbak Jensen.