Bilforhandlere

Voldsomme prisnedsættelser fra Tesla

Fredag den 13. januar sendte Tesla chokbølger gennem den danske autobranche, da det amerikanske bilmærke offentliggjorde prisfald på ca. 95-130.000 kr. på populære modeller som Tesla Model 3 og Model Y.

AutoBranchen Danmarks chef for medlemsservice, forretningsudvikling og kommunikation, Charlotte Brix Andersen, siger, at prisfaldene kommer til at påvirke salget af både nye og brugte biler.

”Det er et voldsomt tab, som mange forhandlere kigger på nu. Der er et stort lager af brugte Teslaer i Danmark, så det er mange biler, der falder i pris lige nu. Samtidig må det forventes, at de konkurrerende bilmærker vil tage stilling til, om de vil reagere på Teslas voldsomme prisnedsættelse”, fortæller Charlotte Brix Andersen.

Sådan er branchen stillet juridisk

Teslas voldsomme prisnedsættelser kommer uden tvivl til at få en stor betydning på markedet. Allerede i de første dage efter Teslas udmelding, har flere forhandlere sænket priserne på brugte Teslaer markant.

Ændringerne i priserne på brugtvognsmarkedet kan føre til, at nogle kunder ønsker at annullere købsaftaler, de har indgået med forhandlere. Det gælder både ift. køb af brugte Teslaer og andre bilmærker, fordi kunden mener, at prisen er for høj i det nye bilmarked.

Jurist hos AutoBranchen Danmark Ida Nynne Daarbak Reislev forklarer her, hvordan du som forhandler er stillet, hvis en kunde ønsker at ophæve en handel pga. Teslas udmelding.

”Udgangspunktet er uanset voldsomme ændringer i markedet, at der er indgået en bindende handel, som ikke blot kan annulleres, medmindre man har lavet en konkret aftale om ret til at fortryde, eller bilen er solgt som onlinesalg. En aftale er bindende mellem to parter, og hvis kunden ønsker at udtræde af handlen, vil det berettige forhandleren til at rette et erstatningskrav mod kunden på det dokumenterede tab, de vil lide ved en annullering af handlen”, siger Ida Nynne Daarbak Reislev.

Der er flere måde at opgøre tabet på, som du kan læse mere om her. Der gælder de samme regler for handler indgået mellem to professionelle parter.

Som medlem af AutoBranchen Danmark er du velkommen til at kontakte vores juridiske afdeling for yderligere juridisk rådgivning.

Kontakt

Juridisk hotline