Elbiler

Autobranchen og EUC Syd vil sikre kvinders trivsel i uddannelsen

Artiklen blev bragt på Jyske Vestkystens hjemmeside den 14. juni 2019. (Link: http://bit.ly/2ZCMgP9)

EUC Syd i Aabenraa og AutoBranchen Danmark indgår et nyt samarbejde for at sætte fokus på kvinder i autobranchen.

Det sker for at imødekomme, at Danmark kommer til at mangle faglærte i fremtiden og for at sikre en bedre kønsfordeling i branchen.

Fremskrivninger siger, at Danmark mangler 60.000 faglærte allerede i 2025. Også autobranchen mangler unge, der kan fylde hullet efter dem, som går på pension. Der skal rekrutteres unge af begge køn, og i forvejen er der ikke mange kvinder i branchen. Derfor vil AutoBranchen Danmark, brancheorganisation for 1200 autoforhandlere, værksteder og autolakerere, i samarbejde med skolerne undersøge trivslen blandt kvinderne på uddannelserne. Formålet er at styrke rekruttering og muligheden for at fastholde kvinderne i autobranchen. Det sker i første omgang med trivselsanalyser udviklet i samarbejde med konsulenthuset LIVING INSTITUTE.

”Kvinderne har brug for at se, at der er karrieremuligheder i autobranchen. Undersøgelserne skal bruges til at se på, om trivslen skal øges på skolerne og måske i virksomhederne, der også skal kende til eventuelle udfordringer i arbejdsmiljøet. Det er et vigtigt samarbejde,” siger Gitte Seeberg, der er adm. direktør i AutoBranchen Danmark.

EUC Syd er blandt de første skoler i Danmark, som ønsker at undersøge trivslen blandt kvinderne i samarbejde med AutoBranchen Danmark. Håbet er at erhvervsskoler over hele landet kommer med og sætter fokus på kvinder på uddannelsen.

”For os giver det god mening at være med i dette samarbejde, for vi ønsker jo kun det bedste for de brancher, vi arbejder med, og som skole kan vi ikke være ligeglade. Vi kan også se, at manglen på lærlinge begynder at sætte ind, og selvfølgelig må vi alle tage del i at gøre noget. Det er kun naturligt, at vi vil dette samarbejde,” lyder det fra Søren Nees Priisholm, der er afdelingschef på EUC Syd.

I samarbejdet vil EUC Syd påtage sig at undersøge trivslen blandt de unge kvinder på uddannelsen. Både hos dem, der er på uddannelsen, og hos dem, som måske vælger at forlade uddannelsen.

Konsulenthuset LIVING INSTITUTE har medvirket til at udarbejde det spørgeskema, som skal danne grundlag for arbejdet med at forbedre forholdene. Hos LIVING INSTITUTE er de specialister i ”diversity intelligence” – altså at arbejde med diversitet inden for såvel køn som kultur. Her siger partner Jens Rotbøll, at en bedre kønsfordeling ganske enkelt er en nødvendighed.

”Man kan spørge sig selv, om man har råd til at lade være. Når man mangler lærlinge, har man så råd til at ekskludere halvdelen af potentialet? Mænd og kvinder tænker forskelligt, og det er et faktum, at folk der tænker forskelligt kan lave bedre resultater end folk, der tænker ens,” fortæller Jens Rotbøll. Han tilføjer i øvrigt, at det ikke kun er på værkstedet, at autobranchen har brug for kvinder.