Det skrev Information mandag med nye tal for Undervisningsministeriet. I første omgang var faldet beregnet til 27,1 procent færre unge, men tallet er ikke korrekt – der er tale om færre end 27 procent, men dog stadig et særdeles markant tal.
I autobranchen er tallene genkendelige. Her har man også på det seneste oplevet, at kurven er knækket, men faldet har været markant de senere år, og lige nu er manglen konkret.
”Færre har søgt ind på uddannelserne de senere år, og helt specifikt hører vi, at virksomhederne indenfor lak og karrosseri mangler 60 elever på landsplan. Virksomhederne står klar til at tage dem, men kan ikke få eleverne. Det betyder også, at alle elever, som har afsluttet Grundforløb 2 på skolerne, får en læreplads”, siger Gitte Seeberg, der er administrerende direktør i AutoBranchen Danmark.
I foråret viste tal, at kurven var knækket og 0,9 flere elever havde søgt ind på en erhvervsuddannelse direkte fra grundskolen. Også den tendens med en lille stigning fulgte autobranchen, men det er soleklart, at der skal mere til.
”Vi risikerer, at vi alle kommer til at mangle arbejdskraft. Ikke bare til at lave vores biler, men også til andre håndværksfag, hvis der ikke snart er bedring på vej,” siger Gitte Seeberg.
”Vi er meget opmærksomme på problemet, og har fokus på det. Om kort tid lancerer AutoBranchens Arbedsgiverforening en kampagne sammen med en række samarbejdspartnere. Kampagnen skal blandt andet vise de unge, at der også ligger gode muligheder i at blive autolakerer,” fortsætter hun.
”Vi har heller ikke i sinde at stoppe der. Vi skal hjælpe virksomhederne med at forstå, at det er vigtigt at uddanne unge mennesker til faget, men lige nu er problemet at få de unge til uddannelserne.”
Gitte Seeberg ser også frem til, at regeringen midt i september vil introducere et udspil, som skal få flere unge til at søge ind på erhvervsuddannelserne.