Bilforhandlere

Cybertruslen vokser – også i autobranchen

Danske virksomheder udsættes for flere og flere cyberangreb. Også autobranchen mærker presset fra professionelle hackere – og konsekvenserne kan være alvorlige. Det blev tydeligt ved AutoBranchen Danmark og Santanders aftenarrangement hos My Garage i Vejle.

En flaskegrøn Kalmar-Porsche truede aftenen igennem med at stjæle rampelyset fra talerne, da AutoBranchen Danmark mandag den 7. april havde samlet omkring 50 branchefolk i de imponerende lokaler hos My Garage i Vejle. 

Under overskriften “Er du klædt på til cyberangreb?” delte aftenens tre oplægsholdere ud af deres forskelligartede erfaringer med cybertrusler efter en introduktion fra AutoBranchen Danmarks partnerskabschef Henrik Bitzer. 

Arrangementet var stablet på benene af AutoBranchen Danmark i samarbejde med Santander for at sætte fokus på den voksende udfordring fra cyberangreb, som flere aktører i autobranchen allerede har stiftet bekendtskab med. Det kan du bl.a. læse mere om her og her

Hacking er en milliardindustri 

Når man endnu har været forskånet for et større hackerangreb, kan det måske være svært at forstå, hvordan det føles, men forhenværende politikommissær Martin Kofoed, som nu er Chief Cyber Security Officer i virksomheden itm8, der leverer it-løsninger, forklarede det sådan her, da han indtog scenen: 

“Et cyberangreb er som at se dit hus brænde ned. Du kan ingenting, mens det sker, og det hele skal genopbygges.” 

Kort forinden havde han taget deltagerne med på en rejse gennem cybertruslens udvikling – fra de første primitive angreb til nutidens ekstremt avancerede og professionelle angreb, hvor data ofte tages som ”gidsel” og måske endda udstilles offentligt. 

Cyberkriminalitet er i dag vokset til at have så abnormt et økonomisk omfang, at det ifølge Martin Kofoed ville placere sig som verdens tredjestørste land, hvis der var tale om et lands BNP. Der er tale om et globalt omfang på omkring 10.500 milliarder dollars, vurderes det. 

Særligt bekymrende er det, at Danmark i øjeblikket ligger på højeste trusselsniveau ifølge Center for Cybersikkerhed. Langt de fleste angreb sker gennem velkendte svagheder: phishing-mails, software der ikke er opdateret – og brugere, der klikker, hvor de ikke burde. 

Kofoed understregede, at “cyberhygiejne” og medarbejdertræning er centrale værktøjer i kampen mod angrebene. 

Trak netværkskablet straks 

At cybertruslen ikke kun er noget, vi taler og skriver om, blev tydeligt, da Torben Holt-Riise fra Kirkholm Maskiningeniører delte sin virksomheds oplevelse med et omfattende angreb: 

“Vi var ret godt sikret. Men man kan ikke vide sig sikker. Hackerne er top-professionelle.” 

En mandag morgen opdagede en medarbejder, at hans arbejdsmapper ikke var tilgængelige. Kort tid efter stod det klart at virksomheden var blevet hacket. 

Netværkskabler blev flået ud af væggen, og et sikkerhedsfirma blev straks tilkaldt gennem forsikringen. Og så fulgte adskillige ugers slidsomt arbejde med at rense og genetablere systemer, ændre passwords og gennemgå mails og data. 

Trods en god cyberforsikring og begrænset skade, tog det mindst tre måneder at få driften helt op igen. 

Torben Holt-Riise har nu yderligere skærpet sikkerheden i sin virksomhed og opfordrer andre til at gøre det samme. Det drejer sig bl.a. om at have to-faktorgodkendelse på alt, at få alle medarbejdere på kursus i it-sikkerhed, at udføre tests af virksomhedens it-sikkerhed og at have en system-backup, der med sikkerhed kan anvendes, hvis det bliver nødvendigt. 

Og så opfordrer han alle til at tegne en cyberforsikring og samtidig sørge for at leve op til de sikkerhedskrav, der er aftalt med forsikringen. 

Sikkerhed bliver konkurrenceparameter 

Også Mads Hjarbæk Nielsen, Head of Sales i Santander Danmark, fortalte om, hvordan Santander oplever cybertruslen: 

“Vi oplever flere og flere forsøg på angreb. Flere vil gerne have adgang til vores data,” sagde han og påpegede, at cybersikkerhed også handler om at skabe tillid hos kunderne. 

For forbrugerne bliver det i stigende grad et konkurrenceparameter, at virksomheder håndterer deres data ansvarligt og sikkert. Derfor er cybersikkerhed ikke kun en teknisk nødvendighed – men også et forretningsstrategisk anliggende. 

Aftenen blev rundet af med tapas og en eksklusiv rundvisning blandt de mange Porscher, Ferrarier, Morganer og andre sportsvogne i My Garage. 

Kontakt

Charlotte Brix Andersen

Leder af Medlemsservice, forretningsudvikling og kommunikation