Eftermarked

Efter nye krav: Flere er klar med isocyanat-kurser

Fra slutningen af august skal man leve op til nye krav, når der arbejdes med isocyanater på værkstedet. Flere udbydere er klar med kurser, så du kan blive klar til at leve op til reglerne.  

Inden 24. august i år skal du som værksted eller autolakerer have styr på uddannelse af medarbejdere, der overvåger arbejde med eller selv arbejder med isocyanater.  

Her træder en række nye krav fra Arbejdstilsynet nemlig i kraft.   

Og en stribe aktører er nu klar til at udbyde kurset. Det gælder blandt andet Zealand Business College i Slagelse, TECH COLLEGE i Aalborg og AMU Syd i Ribe og Kolding.   

Du kan finde kurserne her. Og hvis du har spørgsmål til, hvordan du lever op til kravene, kan du som altid kontakte AutoBranchen Danmarks eftermarkedsafdeling. Kontaktinformationen finder du her på siden.   

Reglerne ændres på følgende områder:  

– Sænket vægtgrænse – flere blandinger vil blive omfattet    
EU-kravet betyder, at grænsen for hvornår produkter indeholdende monomere isocyanater omfattes af reglerne om uddannelse sænkes fra 0,5 vægtprocent til 0,1 vægtprocent.    

– Krav til tekst på emballagen    
Ifølge forordningen er der krav om, at emballagen på produkterne skal mærkes med følgende oplysning:  ”Fra den 24. august 2023 kræves der passende uddannelse før industriel eller erhvervsmæssig brug”.  

– Personer der overvåger arbejdet med isocyanater – også omfattet   
De personer, der fysisk overvåger isocyanat-arbejdet, er også blevet omfattet af uddannelseskravet. Ved personer, der overvåger arbejdet med isocyanater, menes der de personer, der oplærer og instruerer de ansatte, der udfører arbejde med isocyanater, og de personer, der fører tilsyn med arbejdet.  Uddannelsen skal være gennemført senest d. 24. august 2023.   

– Fornyet uddannelse hvert 5. år  
Der indføres krav om gentagelse af undervisningen mindst hvert 5. år. De personer, der allerede har gennemført uddannelsen, når de nye regler træder i kraft (d. 24. august 2023), skal først forny deres uddannelse i 2028, uanset hvor gammel uddannelsen er. Dette krav gælder også for personer, der overvåger arbejde med isocyanater.   

– Supplerings-kursus for visse anvendelser 
Der indføres en én-dags suppleringsuddannelse for personer, der udfører og overvåger isocyanat-arbejde, hvor arbejdsopgaverne indebærer en øget risiko for udsættelse. Den supplerende uddannelse skal være gennemført senest d. 24. august 2023.  

Nicky Bobak

Eftermarkedschef- og Brugtvognsekspert

Rune Langhoff Sørensen

Eftermarkeds- og klimakonsulent

Lars Baun Vilhelmsen

Eftermarkedskonsulent

Jørgen Petersen

Forsikringskonsulent