Bilforhandlere

Engell: Ro på bilafgifterne – også efter valget

Der var godt afgifts-nyt til branchen, da politisk kommentator Hans Engell tog et kig i krystalkuglen på Autobranchen Danmarks årsdag. Farven på den kommende regering var han dog mere forsigtig med at gætte på.

Få kender dansk politik så indgående som Hans Engell, der efterhånden har været politisk kommentator i en menneskealder. Så længe faktisk, at en gymnasieelev for nylig spurgte ham om, hvordan det egentlig havde været, at være sammen med Thorvald Stauning!

Fra første sætning trak Hans Engell masser af grin fra salen, da han i veloplagt stil hudflettede og analyserede tilstandene i dansk politik anno 2022. Et personligt kendskab til Stauning benægtede han at have, eftersom han døde før Engell blev født. Men ”kaos er der i hvert fald masser af i dansk politik lige nu”, konstaterede han.

Ingen plads til politiske pladespillere

Den valgkamp, der venter lige om hjørnet, ser ud til at kunne byde på et jordskredsvalg, der giver mindelser om Erhard Jacobsens og Mogens Glistrups flyvende entré i Folketinget i 1970’erne. Derudover kan det gå i alle tænkelige retninger med de to blokke, der er lige store og med flere partier, end vi nogensinde før har haft, der alle kæmper om ordet og magten. Også internt i blokkene.

Valgkampen kommer til at foregå på et bagtæppe af en ekstremt usikker verden, forklarede Engell. ”Det er ikke så langt fra os, at der bliver bombet lige nu. Vesten har hidtil vist en enestående grad af sammenhold, men krigen har konsekvenser, som også autobranchen mærker: Inflation, prisstigninger, en forbrugertillid, der ligger på det laveste niveau i 48 år, for blot at nævne nogle af dem”, sagde han.

Verdenssituationen kræver akut handling, men Engell advarede mod at glemme fokus på den langsigtede politik: ”Det, en ny dansk regering skal forholde sig til, er et land med strukturelle problemer, der er rigtig store: For eksempel at vi får flere og flere ældre, mens vi samtidig mangler folk i velfærdssektoren”, sagde han og fortsætte i vanlig bramfri tone:

Derfor er der ikke plads til politiske pladespillere og enkeltsager. Der skal tages ordentligt fat, og der er et krav om at komme med seriøse, langsigtede og visionære løsninger.

Ro på for bil-folket

En usikker verdenssituation og en inflation, vi ikke har set meget længe, påvirker i høj grad autobranchen, og derfor var flere af tilhørerne i salen da også optagede af, hvordan valget vil påvirke deres forretning.

Her kunne Hans Engell i et vist omfang berolige salen: ”Bilafgifterne bliver ikke et valgtema, og de aftaler, der ligger, vil holde også på den anden side af et valg”, sagde han, og fortsatte:

Nogle aftaler har jo en udløbsdato, og skal selvfølgelig genforhandles, men generelt mener partierne, at man nu har fået stabile aftaler, og dem holder man fast i. Uanset hvem der sætter sig i Skatte-og Finansministeriet, bliver det ikke ændret, det er jeg ret sikker på.”

En lige så håndfast spådom som den vi fik på Gram Slot i 2019, hvor Hans Engell satte Mette Frederiksen i Statsministeriet, fik vi ikke. Men i hvert fald fik årsdagen forvisning om, at når det gælder branchens rammevilkår, ja så vil der være en rolig hånd på rattet hos regeringen – uanset hvem der sætter sig på taburetterne næste gang.

Kontakt

Charlotte Brix Andersen

Leder af Medlemsservice, forretningsudvikling og kommunikation

Flemming Ransborg

Medlemskonsulent, Nordjylland og Bornholm
Klaus Schultz

Klaus Schultz

Medlemskonsulent, Sydjylland og Fyn

Christian Richter

Kommunikations- og politisk rådgiver

Lene Søbo

Grafiker og marketingkoordinator

Christian Mikkel Uldall Grøn

Web- og social medie manager

Julie Løvenholdt

Medlemskoordinator

Emil Refn

Studentermedhjælper