Bilforhandlere

EU-Kommissionen tilfreds med konkurrenceregler for eftermarkedet

En rapport om gruppefritagelsen for eftermarkedet finder, at den har fungeret efter hensigten. Frem mod 2023 vil EU-Kommissionen vurdere, om gruppefritagelsen for eftermarkedet skal forlænges.

Som AutoBranchen Danmark tidligere har beskrevet, arbejder EU-Kommissionen på at forny den vertikale gruppefritagelse, der udløber 31. maj 2022. Den vertikale gruppefritagelse regulerer konkurrencereglerne mellem bilfabrik/importør og forhandlerne ved køb af biler og gælder også i en lang række andre brancher. Der findes dog også en gruppefritagelse specifikt for motorområdet, der kun regulerer eftermarkedet. Motor-gruppefritagelsen står til at udløbe et år efter vertikale den 31. maj 2023.

EU-Kommissionen har derfor lavet en evaluering af de gældende regler, der sidst blev ændret i 2010. Det er denne evaluering, som nu er blevet offentliggjort. Konklusionen er, at EU-Kommissionen grundlæggende mener, at motor-gruppefritagelsen har fungeret som ønsket.

Kommissionen har bl.a. undersøgt konkurrencesituationen ud fra følgende grupper: salg af nye biler, reparation af biler og reservedele.

Kommissionen mener, at konkurrencen er omfattende i markedet for personbiler, men mindre intensiv blandt varevogne, lastbiler og busser. Derfor mener Kommissionen, at det indtil nu har været det rigtige ikke lade salg af køretøjer omfatte af motor-gruppefritagelsen.

Til gengæld finder Kommissionen større behov for regulering på markedet fra reparation, der allerede i dag er underlagt motor-gruppefritagelsen. Kommissionen peger på, at der særligt inden for  data generet i bilerne er behov for justeringer ift. den nuværende gruppefritagelse.

Til sidst har Kommissionen undersøgt markedet for reservedele. Her ser Kommissionen, at der er betydelige potentielle udfordringer, da forbrugerne begrænses af aftaler mellem bilfabrikanter og producenterne af reservedele. Kommissionen mener dog, at den nuværende motor-gruppefritagelse regulerer området tilstrækkeligt.

EU-Kommissionen vil i det kommende år overveje, om og eventuelt hvordan motor-gruppefritagelsen skal forlænges, når den udløber i 2023. Dette vil også afhænge af, hvordan den kommende vertikale gruppefritagelse kommer til at se ud. AutoBranchen Danmark vil følge sagen tæt i samarbejde med vores europæiske paraplyorganisation CECRA.

Kontakt

Charlotte Brix Andersen

Leder af Medlemsservice, forretningsudvikling og kommunikation

Flemming Ransborg

Medlemskonsulent, Nordjylland og Bornholm
Klaus Schultz

Klaus Schultz

Medlemskonsulent, Sydjylland og Fyn

Christian Richter

Kommunikations- og politisk rådgiver

Lene Søbo

Grafiker og marketingkoordinator

Christian Mikkel Uldall Grøn

Web- og social medie manager

Julie Løvenholdt

Medlemskoordinator

Emil Refn

Studentermedhjælper