Arbejdsgiver

Ferievarsling for foråret – husk hovedferien 

Forårets helligdage nærmer sig. Hvis din virksomhed overvejer at varsle ferie i løbet af foråret eller acceptere en medarbejders ferieønsker i samme periode, skal du huske, at medarbejderen har ret til tre ugers hovedferie i sammenhæng. 

Det fortæller Maria Barfoed, advokat og sekretariatschef i AutoBranchens ArbejdsgiverForening, ABAF.  

Ferie skal være optjent på afholdelsestidspunktet 

Nogle virksomheder ønsker at holde lukket i forbindelse med forårets helligdage. Ligeledes er der mange medarbejdere, der gerne vil holde ekstra fri i påsken og på den indeklemte fredag efter Kristi Himmelfartsdag. 

“I forbindelse med disse mange helligdage er det vigtigt at huske, at al ferie er betalt ferie, hvis man ser bort fra helt nye medarbejdere på arbejdsmarkedet. Fordi al ferie er betalt ferie, skal ferien være optjent, når den afholdes. Du kan godt varsle ferien, selvom den ikke er optjent endnu, hvis ferien forventes optjent, før den skal holdes. Ferie kan først holdes måneden efter, at den er optjent. Du skal derfor være opmærksom på, om medarbejderen kan nå at optjene nok betalte feriedage, hvis medarbejderen beder om ferie, eller du ønsker at varsle ferie,” siger Maria Barfoed. 

Hun understreger, at hvis der ikke er optjent nok betalte feriedage på afholdelsestidspunktet, er der mulighed for at indgå en aftale om betalt ferie på forskud. 

Medarbejderne har krav på tre ugers sammenhængende sommerferie 

Alle medarbejdere har ret til at holde tre ugers (15 dages) hovedferie i sammenhæng i hovedferieperioden fra den 1. maj – 30. september. 

En arbejdsgiver kan kun varsle afholdelse af hovedferie, hvis de tre uger er optjent på afholdelsestidspunktet. Hvis det ikke er tilfældet, kan du ikke gennemføre en varsling. Afholdelse af tre ugers hovedferie i september kan under alle omstændigheder kun ske efter aftale med medarbejderen. 

Vær opmærksom på, at der først er opsparet 25 feriedage med udgangen af august måned. Hvis du ønsker at varsle hovedferie i juli måned, ”mangler” medarbejderen at optjene 4,16 feriedage, der først optjenes med udgangen af juli måned (2,08 dage) og udgangen af august måned (2,08 dage). Du skal derfor allerede nu være opmærksom på, hvor mange feriedage du accepterer eller varsler til afholdelse i løbet af foråret.  

Hvornår skal ferien varsles? 

Hvis du ikke kan blive enig med medarbejderen om feriens placering, kan du varsle feriens placering. Hovedferie skal varsles med mindst tre måneders varsel, og restferie med mindst en måneds varsel.  

Hvis du er medlem af ABAF, kan du læse om placering og varsling af ferie, indgåelse af aftaler om ferie på forskud og ferielukning i ABAF / Dansk Erhvervs notat om ferieloven, som løbende opdateres. Her kan du også læse om de særlige regler for selvbetalt suppleringsferie for nye medarbejdere på arbejdsmarkedet. Notatet om ferieloven kan findes her. (LINK) 

Hvis du har spørgsmål vedrørende planlægning af ferie for dine medarbejdere, er du også velkommen til at kontakte AutoBranchens ArbejdsgiverForening på tlf. 3374 6400. 

Kontakt

Charlotte Brix Andersen

Leder af Medlemsservice, forretningsudvikling og kommunikation

Flemming Ransborg

Medlemskonsulent, Nordjylland og Bornholm
Klaus Schultz

Klaus Schultz

Medlemskonsulent, Sydjylland og Fyn

Christian Richter

Kommunikations- og politisk rådgiver

Lene Søbo

Grafiker og marketingkoordinator

Christian Mikkel Uldall Grøn

Web- og social medie manager

Julie Løvenholdt

Medlemskoordinator

Emil Refn

Studentermedhjælper