Bilforhandlere

Finanslov: Forhøjet skrotpræmie på dieselbiler udløber til nytår

Næste års finanslov betyder, at den forhøjede skrotpræmie på ældre dieselbiler udløber ved månedens udgang. Omvendt er der positivt, at der investeres i at løfte unge uden uddannelse, fastslår AutoBranchen Danmark

Regeringen har sammen med dens støttepartier (SF, Enhedslisten og Radikale) og Kristendemokraterne og Alternativet præsenteret finanslovsaftalen for 2022.

Desværre betyder aftalen om finansloven, at den forhøjede skrotpræmie på dieselbiler fra 2006 eller før udløber ved udgangen af i år. En forlængelse af forhøjelsen, der har været på 5000 kroner, er således ikke en del af finanslovsaftalen, sådan som AutoBranchen Danmark havde ønsket.

Den forhøjede skrotpræmie har ellers betydet, at mange ældre og ikke særligt miljøvenlige biler er blevet skrottet. Både i fjor og i 2019 var den forhøjede skrotpræmie en stor succes og betød, at 23.000 ældre dieselbiler forsvandt fra gaderne og ikke bidragede til luftforurening og højere udledning af CO2.

Der er fortsat omkring 100.000 ældre dieselbiler fra 2006 og før på vejene i Danmark, og de udfordrer et bredt folketingsflertals ambitioner på klima- og miljøområdet. Både når det kommer til udledning af sundhedsskadelige partikler og dårlig brændstoføkonomi.

Omvendt er det positivt, at der i aftalen om finanslov investeres i, at flere unge får en uddannelse. Det sker med et løft til de forberedende grunduddannelser (FGU):

”Vi er glade for, at man giver et ekstraordinært løft til FGU. Flere steder er det noget så banalt som undervisningslokalerne, der ikke er gode nok. Selv om det går fremad, så er det stadig næsten 45.000 unge mellem 15 og 24 år, der er uden uddannelse eller job. Hvis de unge kan spores ind på en uddannelse, så kan der være masser af god arbejdskraft i de unge mennesker, som ikke i første omgang fik taget en ungdomsuddannelse,” siger adm. direktør i AutoBranchen Danmark, Gitte Seeberg, og fortsætter:

”Med manglen på arbejdskraft er der ingen grund til at tabe nogen på gulvet, og vi kender masser af eksempler fra autobranchen, hvor unge får en chance og bliver dygtige til deres arbejde.”

Finanslovsaftalen blev præsenteret mandag d. 6.12 og bliver endeligt vedtaget i Folketinget inden jul.

Kontakt

Rune Langhoff Sørensen

Eftermarkeds- og klimakonsulent