Selv om salget af nye biler for 2017 tangerer rekorden fra forrige år, er der stadig mange bilforhandlere, som har det svært og må dreje nøglen om.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser således, at der i 2017 har været 184 konkurser blandt bil- og motorcykelforhandlere. Det er knap 30 procent flere konkurser sammenlignet med 2016, og det skyldes især en markant stigning i konkurserne gennem 4. kvartal af 2017.

”Bilbranchen er meget uensartet. Nogle forhandlere har en stærk økonomi, men der er også mange, som er afhængige af en jævn likviditet og et fast bilsalg. Det langstrakte politiske forhandlingsforløb gennem det meste af september blev derfor udslagsgivende for, hvem der kunne overleve”, siger Gitte Seeberg, adm. direktør i AutoBranchen Danmark.

For mange forhandlere stod bilsalget helt stille under de politiske forhandlinger, og de var meget langsomme om at komme i omdrejninger igen, efter registreringsafgiftsloven blev vedtaget. Det var især salget af mellemklassebiler og opefter, der var hårdt ramt, mens salget af mikrobiler var nogenlunde intakt.

Den seneste registreringsafgiftsændring har også været omfattende i forhold til SKATs IT-system. Det kræver tid at klargøre SKATs systemer til den nye registreringsafgift, og bilforhandlerne har derfor store afgiftsbeløb til gode hos SKAT, som de først kan forvente at få tilbagebetalt engang i 2. kvartal 2018.

”Mange bilforhandlere har ikke likviditeten til både at stå imod et svækket bilsalg og manglende registreringsafgiftsudbetalinger fra SKAT i millionklassen. Det presser forhandlerne til det punkt, hvor de desværre er nødt til at dreje nøglen om og lukke butikken”, siger Gitte Seeberg.