
Bliv medlem
Læs om vores medlemskaber og bliv klog på alle medlemsfordelene
Medlemskaber – kort fortalt
Nyvogns-forhandlere
Medlemsfordele:
- En del af en stærk politisk organisation.
- Juridisk rådgivning.
- Attraktive produkter og særlige fordele hos Gjensidige gennem AutoBranchen Danmark Forsikringer.
- Attraktive vilkår hos Santander Consumer Bank gennem AutoBranchen Danmark.
- Hjælp til forhandlerkontrakter.
- … og mange flere.
Brugtvogns-forhandlere
Medlemsfordele:
- En del af en stærk politisk organisation.
- Juridisk rådgivning.
- Attraktive produkter og særlige fordele hos Gjensidige gennem AutoBranchen Danmark Forsikringer.
- Attraktive vilkår hos Santander Consumer Bank gennem AutoBranchen Danmark.
- Hjælp til eksportgodtgørelse.
- … og mange flere.
Autolakering
Medlemsfordele:
- En del af en stærk politisk organisation.
- Adgang til AutoBranchen Danmarks Fordelsaftaler.
- KS 2000 certificering af værkstedet.
- Et stærkt talerør i dialogen med forsikringsselskaberne.
- Support til korrekte opgørelser i systemet Autotaks.
- … og mange flere.
Eftermarked
Medlemsfordele:
- En del af en stærk politisk organisation.
- Adgang til AutoBranchen Danmarks Fordelsaftaler.
- KS 2000 certificering af værkstedet.
- Et stærkt talerør i dialogen med forsikringsselskaberne.
- Support til korrekte opgørelser i systemet Autotaks.
- … og mange flere.
Kriterier for at blive medlem
Du og din virksomhed kan blive medlem, hvis:
- I er nyvognsforhandler
- I er brugtvognsforhander
- I driver et autolakereri
- I driver et karrosseriværksted
- I driver en lignende virksomhed inden for autobranchens eftermarked
Priser og vilkår
AutoBranchen Danmarks formål er at samle, varetage og udvikle de faglige og økonomiske interesser for virksomheder i autobranchen og hermed beslægtede brancher. Organisationen optager virksomheder inden for lakerings-, rustbeskyttelses-, industrilakerings- og overfladebehandlingsbranchen og virksomheder, der har til formål at sælge, servicere eller behandle motorkøretøjer, samt udstyr og reservedele hertil. Organisationen består således af to sektioner: Salg og Eftermarked.
AutoBranchen Danmark er Danmarks største brancheorganisation inden for autobranchen og sætter en ære i at repræsentere medlemmerne over for politikere, myndigheder, samarbejdspartnere, i medierne og andre interessenter. Organisationen varetager erhvervs-, branche- og arbejdsmarkedsmæssige fagligt relevante opgaver for medlemmerne.
For at blive medlem af AutoBranchen Danmark skal du som bilforhandler opfylde følgende kriterier. Virksomheden skal:
- Være drevet professionelt, seriøst og i overensstemmelse med god forretningsskik.
- Efterleve afgørelser fra Ankenævn for Biler, jf. vedtægter for AutoBranchen Danmark.
- Forpligte sig til at følge ABDK’s vedtægter og beslutninger, som generalforsamlingen eller bestyrelsen træffer.
- Være i besiddelse af lovbestemte og gyldige tilladelser, der skal til for at udføre aktiviteter i den pågældende virksomhed.
- Opfylder gældende kvalitets- og kontrolbestemmelser samt foreningens normer for god
kundebetjening i velegnede lokaler - Må ikke være i betalingsstandsning eller under konkursbehandling.
- Have en hjemmeside eller anden visuel digital virksomhedsprofil.
Nye medlemmer får besøg af en af vores konsulenter.
For at blive medlem som autolakerer:
- Autolakerere optages som medlemmer af AutoBranchen Danmark, hvis de driver
lakeringsvirksomhed.
Som medlem af AutoBranchen Danmark kan du:
- Blive en del af et fællesskab, som samler 1200 medlemmer på tværs af branchen.
- Få juridisk assistance.
- Benytte dig af fordelsaftaler.
- Få tilbud om kurser og medlemsmøder.
- Få løbende nyheder inden for branchen.
- Anvende organisationens logoer, så længe medlemskabet er aktivt.
Dette sker efter første kontingentindbetaling. Kontingentet opkræves kvartalsvis.
Du kan også vælge at melde dig ind i AutoBranchens ArbejdsgiverForening (ABAF). På den måde vil du drage fordel af arbejdsgiverforeningens store branchekendskab
Formålet med dette Kontingentregulativ er at fastlægge rammerne for medlemsvirksomhedernes betaling af kontingent og evt. indskud til Autobranchen Danmark (herefter ”ABDK”) i overensstemmelse med vedtægternes pkt. 4.2.
1. AFTALEINDGÅELSE, UDMELDELSE OG BINDINGSPERIODE
1.1. Ved indgåelse af medlemskab accepterer medlemsvirksomheden ABDK’s vedtægter, samt de til enhver tid gældende vilkår og bestemmelser i dette Kontingentregulativ.
1.2. Kontingentregulativet fastsætter de aktuelle satser, betalingsfrister samt procedure for opkrævning af kontingent.
1.3. Det påhviler medlemsvirksomheden at holde sig orienteret om eventuelle ændringer i kontingentregulativet. Regulativet kan ændres/opdateres med passende varsel i overensstemmelse med ABDK’s vedtægter. Ændringer/opdateringer offentliggøres på ABDK’s hjemmeside.
1.4. Ved oprettelse af medlemskab indgår medlemsvirksomheden en løbende aftale om betaling af kontingent til ABDK. Aftalen fortsætter, indtil medlemskabet opsiges i overensstemmelse med de gældende regler.
1.5. Udmeldelse/opsigelse fra en medlemsvirksomhed skal ske skriftligt til ABDK via e-mail til info@abdk.dk. Opsigelse skal ske med seks måneders varsel til udgangen af et kalenderhalvår, dvs. enten pr. pr. 30. juni eller 31. december.
1.6. Der refunderes ikke kontingent ved udmeldelse/eksklusion/ophør mv. af medlemskab.
1.7. Ved medlemsvirksomhed forstås den juridiske enhed (identificeret med CVR-nummer) som fremgår af medlemstegningsblanketten.
2. KONTIGENT OG OPKRÆVNING HERAF
2.1. En medlemsvirksomhed betaler et årligt kontingent, som fastsættes ud fra antallet af ansatte og antallet af detailleverede brugte og nye biler, inklusiv privat og erhvervsleasede leveringer.
2.2. Ved opgørelse af antal ansatte medregnes medarbejdere ansat i medlemsvirksomhedens filialer og afdelinger.
2.3. Antal ansatte skal opgøres pr. indmeldelsesdato samt pr. årsindberetningsdato.
2.4. Antal solgte biler skal beregnes ud fra det seneste afsluttede kalenderår. Dette gælder både ved indmeldelse samt de efterfølgende årlige indberetninger.
2.5. I henhold til ABDK’s vedtægter pkt. 4.2 fastsættes kontingentets størrelse, beregningsgrundlag, og regulering, af bestyrelsen. De gældende kontingentsatser pr. år (eksklusive moms) for de enkelte medlemsgrupper er for nuværende følgende:
Antal ansatte | Antal detailsolgte køretøjer | Årligt kontingent |
1-6 | 0-100 | 8.144 kr. |
7-15 | 101-250 | 12.264 kr. |
16-35 | 251-500 | 19.144 kr. |
36-70 | 501-1000 | 24.660 kr. |
Over 71 | Over 1001 | 27.536 kr. |
Kontingentet beregnes på baggrund af den højeste relevante kategori, enten antallet af ansatte registreret i ”CVR – Det Centrale Virksomhedsregister” eller antallet af detailleverede brugte og nye biler, inklusiv privat og erhvervsleasede leveringer.
For hver filial og/eller afdeling betales der et tillæg på 1.155 kr. pr. år.
Ved indmeldelse i ABDK opkræves medlemsvirksomheder, der handler med biler, et engangsbeløb på kr. 1.000 kr. ekskl. moms til ABDK’s Bilgaranti. Dette beløb refunderes ikke ved udmeldelse, eksklusion mv.
Der betales endvidere et betalings-/opkrævningsgebyr. Gebyret afhænger af valgte betalingsmetode, jf. nedenfor i afsnit 2.7.
2.6. Medlemskontingentet opkræves og betales forud for ét kvartal ad gangen. Ved opkrævning gives der en betalingsfrist på løbende måned + 10 dage.
2.7. ABDK’s udgifter ved opkrævning af kontingent er forskellige, og afhænger af om medlemsvirksomheden betaler via indbetalingskort (girokort) eller Betalingsservice. Derfor opkræves der gebyrer ved betaling med indbetalingskort (girokort). Gebyret udgør 65 kr. pr. opkrævning ved betaling via indbetalingskort (girokort).
2.8. Såfremt kontingentet ikke betales inden for den angivne betalingsfrist, forbeholder ABDK sig retten til at fremsende en betalingspåmindelse (rykker), ligesom der beregnes rente i henhold til renteloven. For hver rykker opkræves et gebyr på 100 kr. Betaling af både rykkergebyr, rente og det oprindelige beløb skal ske inden for den på rykkeren angivne betalingsfrist. Manglende betaling kan medføre yderligere gebyrer og retslige foranstaltninger.
2.9. ABDK forbeholder sig retten til at overdrage ubetalte betalingskrav til tredjepart, f.eks. inkassofirmaer, hvis kontingentet ikke betales efter rykker/betalingspåmindelse. Medlemsvirksomheden er ansvarlig for eventuelle ekstraomkostninger i forbindelse hermed.
2.10. Alle medlemsvirksomheder er forpligtet til årligt at indberette oplysninger, der er nødvendige for beregning af kontingentet. ABDK kan kræve, at oplysningerne verificeres af medlemsvirksomhedens revisor. Indberetningen skal ske inden for 3 uger fra ABDK’s udsendelse af oplysningsskema.
2.11. Såfremt en medlemsvirksomhed bevidst eller ved grov uagtsomhed indberetter urigtige oplysninger, der har betydning for kontingentberegningen, forbeholder ABDK sig retten til at efterfakturere korrekt kontingent for en periode på 3 år.
2.12. Hvis en medlemsvirksomhed undlader at indberette de nødvendige oplysninger indenfor den fastsatte frist, kan ABDK pålægge et administrativt gebyr på 1.000 kr. som kompensation for den ekstra behandlingstid og administration.
2.13. Såfremt medlemsvirksomheden undlader at indsende de nødvendige oplysninger til brug for kontingentberegningen, kan ABDK fastsætte kontingentet skønsmæssigt. Skønsmæssigt fastsatte kontingenter kan efterfølgende reguleres, hvis korrekt dokumentation indsendes, og der anmodes om regulering senest 14 dage efter betalingsfristens udløb for den pågældende opkrævning.
3. KONCERNFORBUNDNE VIRKSOMHEDER
3.1 Et medlemskab af ABDK identificeres med medlemsvirksomheden CVR-nummer.
3.2. Medlemskab af foreningen for koncernforbundne virksomheder forudsætter, at alle koncernforbundne virksomheder inden for Autobranchen samt deres eventuelle administrationsvirksomheder, er medlem. Med koncernforbundne virksomheder forstås virksomheder, hvor samme ejerkreds har bestemmende indflydelse, eller hvor virksomhederne har en fælles ledelse.
3.3. Med koncernforbundne selskaber og virksomheder forstås:
- Moder-, datter- og søsterselskaber hvor virksomheden direkte eller indirekte ejer mere end 50 pct. af selskabskapitalen og/eller råder over mere end 50 % af stemmerne.
- En virksomhed har ret til at udpege eller afsætte flertallet af medlemmerne af en anden virksomheds ledelse (f.eks. bestyrelse eller direktion)
- En virksomhed har på anden vis bestemmende indflydelse over en anden virksomhed, f.eks. gennem ejeraftaler eller særlige vedtægter.
- Hvis virksomhederne indgår i en koncernstruktur, hvor der er en modervirksomhed og én eller flere dattervirksomheder. En modervirksomhed er karakteriseret ved at udøve kontrol over dattervirksomhederne.
3.4. Flere selvstændige juridiske enheder inden for en koncern på samme adresse tæller som én enhed ved betaling af kontingent.
3.5. I tilfælde af tvivl træffer ABDK en afgørelse, baseret på en konkret vurdering, om en virksomhed er koncernforbundet med en medlemsvirksomhed.
3.6. Medlemsvirksomheder er forpligtet til at oplyse ABDK om eventuelle koncernforbundne virksomheder ved indmeldelse samt inden for 30 dage ved ændringer i koncernstrukturen. Manglende oplysning kan føre til efteropkrævning af kontingent for en periode op til 3 år samt pålæggelse af et administrativt gebyr på kr. 1.000 pr. manglende oplyst filial.
3.7. ABDK’s bestyrelse kan vælge at dispensere fra kravet som fremgår af afsnit 3.2 og 4.3 med den konsekvens, at ikke alle koncernforbundne virksomheder inden for Autobranchen samt deres eventuelle administrationsvirksomheder skal være medlemmer af ABDK.
4. OPKØB OG FUSION
4.1. Såfremt en medlemsvirksomhed fusionerer med eller erhverver en virksomhed, der ikke allerede er medlem af ABDK, skal den erhvervede virksomhed registreres som filial til medlemsvirksomheden. Forpligtelsen til betaling af filialkontingent træder i kraft fra datoen for overtagelsen eller fusionens gennemførelse.
4.2. Hvis en medlemsvirksomhed fusionerer med eller erhverver en anden virksomhed, der allerede er medlem af ABDK, fortsætter den erhvervede medlemsvirksomhed med sine individuelle betalingsforpligtelser frem til førstkommende kontingentopkrævning. Herefter ophører den erhvervede medlemsvirksomheds individuelle betalingsforpligtelser, og den registreres herefter som filial/afdeling, hvilket medfører betaling af filialkontingent fra dette tidspunkt.
4.3. Såfremt en virksomhed, der ikke er medlem af ABDK, fusionerer med eller erhverver en medlemsvirksomhed, skal den erhvervende virksomhed enten:
- Indmelde hele koncernen i ABDK, eller
- Udmelde den erhvervede virksomhed i overensstemmelse med opsigelsesreglerne i pkt. 1.6
I tilfælde af udmeldelse må den erhvervende virksomhed ikke benytte sig af nogen medlemsfordele i udmeldelsesperioden, og betalingsforpligtelserne forbliver gældende i denne periode.
5. RESTANCE OG OPHØR AF MEDLEMSKAB
5.1. Ved ophør af medlemskab er virksomheden forpligtet til straks at ophøre med enhver brug af ABDK’s registrerede navn, logo og andre kendetegn, herunder på markedsføringsmateriale, digitale platforme og fysiske faciliteter.
5.2. Tidligere medlemmer skal destruere eller på anden vis bortskaffe materialer, herunder formularer, tryksager og lignende, som bærer ABDK’s navn eller logo. Skilte, certifikater eller andre genstande, der er udleveret af ABDK, skal returneres til ABDK uden unødig forsinkelse og for egen regning.
5.3. Hvis en tidligere medlemsvirksomhed fortsætter med at anvende ABDK’s navn, logo eller andre kendetegn efter ophør af medlemskab, kan ABDK rejse krav om kompensation og søge retshåndhævelse, herunder ved domstolene, for at beskytte sine rettigheder.
5.4. ABDK kan i følgende tilfælde bringe et medlemskab til ophør med øjeblikkelig virkning:
- Når medlemsvirksomheden, dens indehaver(e) eller ansvarlige leder(e) har gjort sig skyldig i væsentlig og/eller strafbar overtrædelse af landets love, eller af skrevne eller uskrevne bestemmelser om god forretningsskik.
- Når medlemsvirksomheden er erklæret konkurs, der er åbnet forhandling om tvangsakkord, eller det ved forgæves foretagelse af udlæg er konstateret, at virksomheden er ude af stand til at opfylde sine forpligtelser.
- Når medlemsvirksomheden har forfalden og ubetalt kontingent til foreningen, og der på trods af et skriftlig påkrav fra foreningen fortsat ikke er sket betaling.
- Når medlemsvirksomheden har forfalden og ubetalt gæld for en ydelse, som foreningen har leveret til medlemmet, og der på trods af et skriftlig påkrav fra foreningen fortsat ikke er betalt.
- Når medlemsvirksomheden modarbejder eller på anden måde skader foreningen, eller dets medlemmers interesser.
- Når en medlemsvirksomhed gentagne gange ikke har reageret på foreningens henvendelser.
- Når en medlemsvirksomhed ikke følger den juridiske rådgivning, der ydes af foreningen, herunder ikke ved opfordring lader sig repræsentere af foreningens jurister ved sager indbragt mod medlemsvirksomheden ved Ankenævnet for Biler.
- Når en medlemsvirksomhed ikke efterlever en afgørelse fra Ankenævnet for Biler, medmindre sagen indbringes til domstolsprøvelse, hvor medlemsvirksomheden får medhold i sagen.
5.5. ABDK forbeholder sig retten til at offentliggøre oplysninger om virksomheder, der ikke længere er medlemmer af ABDK, herunder ophørsdato, hvis dette vurderes nødvendigt for at beskytte foreningens omdømme eller undgå misforståelser om medlemskabet.
6. IKRAFTTRÆDEN
6.1. Kontingentregulativet er godkendt af bestyrelsen den 26. marts 2025.
Vedtægter og udmeldelse
Her kan du læse AutoBranchen Danmarks vedtægter.
Udmeldelse skal ske ved at underrette AutoBranchen Danmark skriftligt på e-mail info@abdk.dk. I vil herefter modtage en skriftlig bekræftelse på jeres udmeldelse.
Eksklusion af en virksomhed
En virksomhed kan blive ekskluderet, hvis virksomhedens indehaver(e) eller ansvarlige leder(e) har gjort sig skyldig i væsentlig og strafbar forsætlig overtrædelse af landets love eller af skrevne eller uskrevne bestemmelser om god forretningsskik. Eksklusion kan også ske, hvis virksomheden åbenlyst opfører sig i strid med foreningens interesser, beslutninger og vedtægter.
En virksomhed kan desuden blive ekskluderet, hvis virksomheden ikke efterlever en ankenævnsafgørelse – også efter eventuel domstolsprøvelse.
Se alle medlemsfordele
- En del af en stærk organisation i dialogen med politikere og myndigheder.
- Juridisk rådgivning om bl.a. skat, moms, købelov og persondata.
- Attraktive produkter og særlige fordele hos Gjensidige gennem AutoBranchen Danmark Forsikringer.
- Attraktive vilkår hos Santander Consumer Bank gennem AutoBranchen Danmark Finans.
- Adgang til AutoBranchen Danmarks fordelsaftaler.
- Køresedler, slutsedler, fakturapapir, arbejdskort og øvrige formularer.
- Hjælp til forhandlerkontrakter.
- Hjælp til sager i Ankenævn for biler.
- Rådgivning om garanti, reklamation og fortrydelsesret.
- Vejledning og hjælp til korrekt eksportgodtgørelse.
- Adgang til medlemskab af AutoBranchens ArbejdsgiverForening (ABAF) med telefonisk rådgivning vedr. ansættelseskontrakter og medarbejderforhold. Mulighed for:
- ABAF medlemskab
- ABAF medlemskab uden overenskomst.
- KS 2000-certificering af værkstedet for at øge indtjeningen.
- Rådgivning om processer og skadesopgørelser på værkstedet.
- Support til korrekte opgørelser i systemet Autotaks.
- Løbende kurser i Autotaks og systemets nyeste funktioner.
- Et stærkt talerør i dialogen med forsikringsbranchen.
- Rådgivning til skriftlige samarbejdsaftale med forsikringsselskaber.
- Nyhedsbrev målrettet bilforhandlere.
- Årsdag, kurser og events.
- En del af en stærk organisation i dialogen med politikere og myndigheder.
- Juridisk rådgivning om bl.a. skat, moms, købelov og persondata.
- Attraktive produkter og særlige fordele hos Gjensidige gennem AutoBranchen Danmark Forsikringer.
- Attraktive vilkår hos Santander Consumer Bank gennem AutoBranchen Danmark Finans.
- Adgang til AutoBranchen Danmarks fordelsaftaler.
- Køresedler, slutsedler, fakturapapir, arbejdskort og øvrige formularer.
- Hjælp til sager i Ankenævn for biler.
- Rådgivning om garanti, reklamation og fortrydelsesret.
- Vejledning og hjælp til korrekt eksportgodtgørelse.
- Adgang til medlemskab af AutoBranchens ArbejdsgiverForening (ABAF) med telefonisk rådgivning vedr. ansættelseskontrakter og medarbejderforhold. Mulighed for:
- ABAF medlemskab
- ABAF medlemskab uden overenskomst.
- KS 2000-certificering af værkstedet for at øge indtjeningen.
- Rådgivning om processer og skadesopgørelser på værkstedet.
- Support til korrekte opgørelser i systemet Autotaks.
- Løbende kurser i Autotaks og systemets nyeste funktioner.
- Et stærkt talerør i dialogen med forsikringsbranchen.
- Rådgivning til skriftlige samarbejdsaftale med forsikringsselskaber.
- Nyhedsbrev målrettet bilforhandlere.
- Årsdag, kurser og events.
- En del af en stærk organisation i dialogen med politikere og myndigheder.
- Juridisk rådgivning om bl.a. skat, moms, købelov og persondata.
- Attraktive produkter og særlige fordele hos Gjensidige gennem AutoBranchen Danmark Forsikringer.
- Adgang til AutoBranchen Danmarks fordelsaftaler.
- Køresedler, slutsedler, fakturapapir, arbejdskort og øvrige formularer.
- Rådgivning om garanti, reklamation og fortrydelsesret.
- Adgang til medlemskab af AutoBranchens ArbejdsgiverForening (ABAF) med telefonisk rådgivning vedr. ansættelseskontrakter og medarbejderforhold. Mulighed for:
- ABAF medlemskab
- ABAF medlemskab uden overenskomst.
- KS 2000-certificering af værkstedet for at øge indtjeningen.
- Rådgivning om processer og skadesopgørelser på værkstedet.
- Support til korrekte opgørelser i systemet Autotaks.
- Løbende kurser i Autotaks og systemets nyeste funktioner.
- Adgang til Eurolak-systemet, der kontroltjekker rapporter i Autotaks.
- Et stærkt talerør i dialogen med forsikringsbranchen.
- Rådgivning til skriftlige samarbejdsaftale med forsikringsselskaber.
- Nyhedsbrev målrettet eftermarkedet.
- Årsdag, kurser og events.
- En del af en stærk organisation i dialogen med politikere og myndigheder.
- Juridisk rådgivning om bl.a. skat, moms, købelov og persondata.
- Attraktive produkter og særlige fordele hos Gjensidige gennem AutoBranchen Danmark Forsikringer.
- Adgang til AutoBranchen Danmarks fordelsaftaler.
- Køresedler, slutsedler, fakturapapir, arbejdskort og øvrige formularer.
- Rådgivning om garanti, reklamation og fortrydelsesret.
- Adgang til medlemskab af AutoBranchens ArbejdsgiverForening (ABAF) med telefonisk rådgivning vedr. ansættelseskontrakter og medarbejderforhold. Mulighed for:
- ABAF medlemskab
- ABAF medlemskab uden overenskomst.
- KS 2000-certificering af værkstedet for at øge indtjeningen.
- Rådgivning om processer og skadesopgørelser på værkstedet.
- Support til korrekte opgørelser i systemet Autotaks.
- Løbende kurser i Autotaks og systemets nyeste funktioner.
- Et stærkt talerør i dialogen med forsikringsbranchen.
- Rådgivning til skriftlige samarbejdsaftale med forsikringsselskaber.
- Nyhedsbrev målrettet eftermarkedet.
- Årsdag, kurser og events.
Kontakt

Charlotte Brix Andersen
Leder af Medlemsservice, forretningsudvikling og kommunikation
Flemming Ransborg
Medlemskonsulent, Nordjylland og Bornholm
Klaus Schultz
Medlemskonsulent, Sydjylland og Fyn