Elbiler

Guide: Sådan får I styr på det vigtige samtykke

Car shape keyring and remote control key in vehicle interior

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”no” min_height=”” hover_type=”none” link=””][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

AutoBranchen Danmark har i den senere tid fået en del henvendelser om samtykke. Derfor laver vi her en guide til og en præcisering af reglerne for brug af samtykke som grundlag for behandling af personoplysninger. Behovet er naturligvis ikke kun relateret til autobranchen, men Datatilsynet har netop udgivet en opdateret vejledning om samtykke. Vi opsummerer det væsentligste.

De tre grundelementer i et samtykke

De fleste har efterhånden styr på, at persondata ikke kan behandles lovligt uden at have et behandlings-grundlag. For mange har reglerne om samtykke som behandlingsgrundlag imidlertid afstedkommet forvirring og tvivlsspørgsmål. Disse spørgsmål bliver besvaret i Datatilsynets nye vejledning.

Samtykke er ‘defineret som en frivillig, specifik, informeret og utvetydig viljestilkendegivelse, hvorved den registrerede ved erklæring eller klar bekræftelse indvilliger i, at personoplysninger, der vedrører den pågældende, bliver behandlet’

  1. ”Informeret” indebærer, at det, der samtykkes til, skal være anført i et klart og enkelt sprog. Samtykket skal kunne skelnes fra andre betingelser, man accepterer i forbindelse med en aftale.
  2. ”Viljestilkendegivelse” indebærer, at der ikke kan samtykkes ved passivitet – f.eks. i form af forudafkrydsede felter på en hjemmeside. Der er således krav om en aktiv handling fra den registreredes side.
  3. ”Frivilligt” indebærer, at samtykket ikke må være en betingelse for levering af en vare eller ydelse, der ikke kræver, at den dataansvarlige behandler de pågældende personoplysninger. Datatilsynet præciserer i vejledningen, at et samtykke er ikke frivilligt, hvis den registrerede ikke har mulighed for at give særskilt samtykke til forskellige behandlingsaktiviteter (f.eks. markedsføring, opbevaring iht. GDPR mv.).

“Der er ikke noget formkrav til et samtykke, men det er den, som beder om samtykket, der har bevisbyrden for, at det er afgivet. I Autobranchens Danmarks Persondataunivers på vores hjemmeside findes skabeloner til indhentelse af samtykke, som med fordel kan benyttes”, fortæller Mie Holm Jørgensen, der er jurist og ekspert i persondata hos AutoBranchen Danmark.


Hvis et samtykke skal trækkes tilbage

Den registrerede skal have mulighed for at trække sit samtykke tilbage. Tilbagekaldelse skal kunne ske på en enkelt og lettilgængelig måde. Det er et krav for gyldigheden af samtykket, at kunden informeres om, hvordan samtykket kan trækkes tilbage, inden samtykket bliver afgivet.

“Hvis den registrerede kalder sit samtykke tilbage, skal behandling af de oplysninger, som samtykket vedrører, ophøre hurtigst muligt, med mindre der foreligger et andet behandlingsgrundlag”, forklarer Mie Holm Jørgensen.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_faq filters=”” featured_image=”no” cats_slug=”er-samtykke-det-smarteste,samtykke-er-et-af-flere-behandlingsgrundlag” exclude_cats=”” orderby=”menu_order” order=”DESC” type=”” boxed_mode=”yes” border_size=”1″ border_color=”#f6f6f6″ background_color=”#f6f6f6″ hover_color=”#f6f6f6″ divider_line=”” title_font_size=”” icon_size=”40″ icon_color=”#002663″ icon_boxed_mode=”no” icon_box_color=”” icon_alignment=”right” toggle_hover_accent_color=”#002663″ hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” /][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]