Bilsalg

Mange biltyverier fra forhandlere lige nu: Sådan sikrer du dig

Gjensidige Forsikring melder om, at der de seneste måneder er blevet stjålet markant flere biler fra forhandlere end normalt. 5 råd kan forebygge, at dine dyreste biler bliver solgt til udlandet af en anden end dig.

Brug tid på at stille et par ekstra spørgsmål, tag med på prøvekørslen og køb eventuelt et par små GPS’er til at lægge i dine dyreste biler, når en kunde vil teste køreglæden på vejene. Sådan lyder nogle gode råd lige nu fra Gjensidige Forsikring.  

Selskabet har indenfor ganske få måneder få ekstra mange anmeldelser om såkaldte ”bortkomster” – biler der bliver stjålet fra forhandlere, typisk i forbindelse med en prøvekørsel.  

Dyre biler ender i udlandet 

Efterforsker Morten Børkop fra Gjensidige fortæller, at det især er de dyreste modeller fra Audi, BMW eller Porsche, der står for skud: 

”Det vi har set er, at en kunde kommer ind i bilforretningen, viser et kørekort, der nogen gange er, og nogen gange ikke er hans eget, skriver under på køresedlen med falsk navn, sætter sig i bilen og forsvinder. Og så, på et eller andet tidspunkt, dukker bilerne op i eksempelvis Tyskland, hvor de bliver solgt. Det er næsten udelukkende, de helt dyre mærker, som der er stor efterspørgsel efter, og hvor man kan lave gode penge i en fart”.  

Efterforskeren forklarer, at biltyvene blandt andet kan ændre stelnummeret på bilen til et stelnummer på en anden bil, der ikke er efterlyst. På den måde har køberen af bilen ikke en chance for at finde ud af, at bilen i virkeligheden er stjålet.  

Stil flere spørgsmål inden prøveturen  

Han opfordrer bilforhandlere i alle dele af landet til at være særligt opmærksomme, når kunder vil prøvekøre en af de dyre modeller. De sager, vi har er spredt over hele landet – det er et spørgsmål om, hvor der lige er de rigtige biler”, siger han og giver også sine bedste råd til at forebygge tyverierne:  

”Når nogen kommer og vil prøvekøre en af de mere eksklusive modeller, så kan det godt betale sig at stille et par ekstra spørgsmål. For eksempel om kunden vil lade sin egen bil indgå i et bytte og om du kan få nøglen, mens han prøvekører, så du kan kigge på bilen imens. Jeg vil også opfordre til, at man kigger ekstra grundigt på kørekortet og om både billede og underskriften på kortet ligner den person, som vil prøvekøre. Hvis du bliver i tvivl, kan du bede om også at se sygesikring”, siger Morten Børkop. 

Send GPS eller dig selv med ud på tur 

Et andet råd kan være at følge med kunden på prøveturen. ”Det tager selvfølgelig noget tid, men det er godt givet ud – og hvis kunden afviser, at du må køre med, så ved du i hvert fald, at der er ugler i mosen”, forklarer han.  

Et sidste og lavpraktisk råd til bilforhandlere, der vil sikre sig mod den bølge af tyverier, der lige nu finder sted, er at investere i nogle af de små GPS’er, der findes på markedet, og som typisk koster omkring 1500 kroner stykket. De har størrelse som en tændstikæske og kan placeres et skjult sted i bilen, hvis den skal på prøvetur.  

”Hvis uheldet så er ude og bilen ikke kommer tilbage, så ringer man til politiet eller til os. Så sporer vi den og bringer den tilbage til forhandleren. Det har vi lige gjort med en bil, vi fandt i Tyskland”, fortæller han. Eftersom bilen tilhører forhandleren, er det fuldt lovligt at placere en GPS i den.  

Gjensidige Forsikring har en liste med anbefalede GPS’er og her kan medlemmer af AutoBranchen Danmark kontakte Gjensidige for at få vejledning.  

”Der vil altid være sager, hvor biler bortkommer, men hvis man gør nogle af de her ting, så kan man i hvert fald skræmme nogen tyve væk”, slutter Morten Børkop.  

Her er Gjensidiges råd til forhandlere af eksklusive bilmærker  
  1. Stil ekstra spørgsmål om handlen før en prøvekørsel  
  1. Bed om både sygesikring og kørekort  
  1. Kig grundigt på, om kørekortets foto og underskrift matcher den person, du står overfor 
  1. Tag med i bilen, når kunden skal på prøvetur 
  1. Invester i små GPS’er der kan placeres i bilen inden en køretur