Uddannelse

Nu er kvinderne i overtal blandt kommende autolakerere 

Hele 60 procent af de studerende er kvinder på det nye hold af autolakerere på College360, hvor samtlige autolakerere uddannes her i landet. Samtidig er omkring optaget fordoblet på tre år. 

Lige knap 60 procent af eleverne på efterårsholdet på landets eneste autolakereruddannelse på College360 i Silkeborg er kvinder. 

Det viser optagelsesstatistikken fra College360, hvor i alt 38 ud af 64 elever er kvinder. 

På forårsholdet var kvinders andel 46 procent, mens det sidste efterår var 44 procent. I efteråret 2022 var andelen på 50 procent, så det er ikke en fuldstændig ny tendens. 

Samtidig er antallet af elever omkring fordoblet. Hvor der på det nye hold er i alt 64 elever, var der 36 på efterårsholdet i fjor og 30 året før.  

Og det bringer selvsagt glæde på College360. Her tilskrives den store tilgang af kvinder særligt forbilleder på de sociale medier: 

“Jeg tænker, at det primært skyldes de mange kvindelige rollemodeller, der findes på sociale medier. Blandt andet vores egen Rikke Thier på TikTok og Instagram, som også har fået mange af vores igangværende elever til at være mere aktive omkring faget på forskellige medier,” siger Daniel Krarup Jørgensen, uddannelsesleder Auto på College360, der også henviser til udenlandske rollemodeller og onlinefællesskaber som “Girls behind the gun”.  

“Men udover SoMe-rollemodeller, så er Skills også blevet indtaget af en stor andel kvinder, hvilket vi også tror, er en stor inspiration for mange,” tilføjer han.  

Stadig langt fra ligelig kønsfordeling

Og selvom fremgangen af kvinder er stor, og de nu er dominerende på uddannelsen, er der fortsat meget langt til en ligelig kønsfordeling, når man ser på det samlede antal beskæftigede i skadesbranchen.  

Fra 2018 til 2022, som er det seneste år, der ifølge Danmarks Statistik er tal for, er andelen af kvinder på karrosseriværksteder og autolakererier således steget fra 7,75 til 9,64 procent, viser den kommende udgave af AutoBranchen Danmarks årlige statusrapport Danskernes Biler.  

Selvom fremgangen er markant, er der stadig flere kvinder ansat hos bilforhandlerne og på de mekaniske værksteder, og for autobranchen samlet set er kvinders andel i 2022 oppe på 13 procent. 

Og derfor stiller de mange kommende kvindelige autolakerere også nye krav til branchen, der har været vant til at været mandsdomineret.  

Her gælder det ifølge Daniel Krarup Jørgensen om at være åbne for at tage kvindelige lærlinge, og at branchen skal droppe undskyldningerne om, at der er krav om ekstra omklædningsrum og barsel.  

“Det er en skrøne med ekstra omklædningsrum og gennemsnitsalderen for førstegangsfødende i Danmark er 30,9 år, så de fleste vil kunne være mange år i branchen, før det overhovedet bliver aktuelt,” siger Daniel Krarup Jørgensen.  

Han bakkes op af Nicky Bobak, eftermarkedschef i AutoBranchen Danmark: 

“Det er i den grad positivt, at optaget på autolakereruddannelsen stiger, som det gør, og at mange flere har lyst til at prøve kræfter med vores fag. Vi står med en massiv mangel på arbejdskraft og vi skylder alle, der vælger vores branche til, at de bliver behandlet godt og taget imod med åbne arme – uanset køn,” siger han.  

Kontakt

Nicky Bobak

Eftermarkedschef- og Brugtvognsekspert