Eftermarked

Ny dom: Ulovligt når fabrikanter vil begrænse værksteders dataadgang 

EU-domstolen har med ny dom fastslået, at det er ulovligt, når bilfabrikanter begrænser adgangen til bilers OBD-systemer.

Det er ulovligt, når eksempelvis frie værksteder forhindres i at have nem adgang til bilers OBD-systemer. Det har EU-domstolen fastslået med udgangspunkt i en sag fra Tyskland.  

AutoBranchen Danmarks europæiske søsterorganisation CECRA har fulgt sagen tæt og fastslår, at det for at sikre fair konkurrence er afgørende, at såvel forhandlere som værksteder har lige adgang til den data, der er tilgængelig i bilerne. 

“Fair og gennemsigtig praksis er afgørende på bilmarkedet,” siger Bernard Lycke, der er generalsekretær for CECRA.  

I den tyske sag havde bilfabrikanten FCA fastslået, at det var lovligt at stille krav om, at data skulle indhentes ved hjælp af en originaltester koblet til FCA’s server samtidig med at identikationen af mekanikeren, der foretog udlæsningen af data, skulle være fuldstændig og forudgående.  

Det mente de frie værksteder ikke med henvisning til typegodkendelseforordningen fra 2018, der fastslår, at adgangen til data skal være let tilgængelig – og det er EU-domstolen altså enig i.  

Nu ventes sagen at få konsekvenser i hele Europa, når det handler om værksteders adgang til data. 

Kontakt

Nicky Bobak

Eftermarkedschef- og Brugtvognsekspert