Til gengæld er det stadig sådan, at visse betingelser skal være opfyldt for, at medarbejderen er berettiget til at få G-dage. Medarbejderen skal være medlem af en A-kasse, og skal inden for de sidste fire uger før han fratræder have arbejdet i mindst det der svarer til fuld tid i to uger, og det vil sige sammenlagt 74 timer indenfor de sidste fire uger. Derudover er det også en betingelse, at arbejdsophøret eller afskedigelsen er begrundet i virksomhedens forhold. Skyldes afskedigelsen i det væsentligste forhold fra medarbejderens side, er I ikke forpligtet til at betale G-dage. Det samme gælder, hvis medarbejderen i tilslutning til ansættelsens ophør får sygedagpenge eller holder ferie. Har ansættelsen været med offentligt tilskud, skal der heller ikke betales G-dage.
Om der skal betales en hel eller en halv G-dag – det vil sige en hel eller en halv dagpengesats – afhænger af om medarbejderen er ledig i over 4 timer på ledighedsdagen eller om vedkommende kun er ledig fire timer eller derunder pågældende dag ifølge arbejdsplan eller skema.
Da det i nogle tilfælde kan være svært at vide, hvordan forholdene er for medarbejderen efter denne er fratrådt, kan I som arbejdsgivere senest 14 dage herefter bede medarbejderen om en tro og love erklæring på, at han ikke har haft fuld beskæftigelse, har fået sygedagpenge eller har holdt ferie på G-dagene.
Hvis ikke I senest 14 dage efter at have bedt om en sådan erklæring har modtaget denne, bortfalder medarbejderens ret til G-dage og derved jeres forpligtigelse til at betale dem.
Har du spørgsmål til ovenstående, er du velkommen til at skrive eller ringe til AutoBranchens ArbejdsgiverForening – ABAF på henholdsvis abaf@abaf.dk eller telefon 33 31 45 55.