Trods manglen på kvalificeret arbejdskraft i branchen er det stadig markant sværere for kvinder på autouddannelserne at finde en praktikplads.
Samtidig oplever for mange kvinder, at de bliver behandlet anderledes på praktikstedet end deres mandlige kolleger.
Det viser tal fra AutoBranchen Danmarks trivselsundersøgelse 2024.
Mere end 500 elever fra autouddannelser i hele landet – heraf 40 kvinder – har svaret på spørgsmål om, hvordan de trives på skolen, i praktik og om deres syn på fremtiden.
Svarene viser, at der stadig er plads til forbedring i branchen, når det handler om at tiltrække de kvindelige talenter, der skal bidrage til at løse branchens mangel på arbejdskraft.
Svært at få læreplads
Mange af de kvindelige elever har gode ting at sige om at være i praktik, men der er også tal, der peger i den forkerte retning.
Ifølge respondenterne i undersøgelsen er det signifikant sværere for de kvindelige elever at få en læreplads. Flere end 41 % af kvinderne fortæller, at de måtte søge mere end 20 lærepladser før de fandt en virksomhed, mens kun 17 % af mændene havde samme vanskeligheder. Mere end 60 % af mændene søgte maksimalt 5 lærepladser før de fik bingo. For kvinder var tallet 29 %.
Adm. direktør i AutoBranchen Danmark, Gitte Seeberg, siger: “I 2024 burde det være helt ligegyldigt, hvilket køn du har, når du er på din arbejdsplads. Derfor kan det også undre, at det systematisk er så meget sværere for kvinder at få en praktikplads. Det skal vi fortsætte med at have fokus på i branchen.”
Markant forskel på mænds og kvinders trivsel
Forskellen på kvinder og mænds trivsel, når de er kommet ind på den eftertragtede læreplads, er også markant.
Hvor mere end 17 % af kvinderne trives dårligt i deres læreplads, er tallet for mændene kun 3,5 %. Blandt kvinder oplever 47 % at der bliver gjort markant forskel mellem kønnene i virksomheden, men det er mindst lige så vigtigt at lægge mærke til, at andre 47 % omvendt mener, at der ikke bliver gjort forskel. Bare 12,7 % af mændene oplever, at der bliver gjort forskel.
Oplevelsen for mænd og kvinder er altså meget forskellig.
Gitte Seeberg lægger vægt på de mange virksomheder, der allerede er rigtig gode til at tage imod kvinder og også aktivt rekrutterer – blandt andet jo fordi, branchen mangler kvalificeret arbejdskraft. “Men undersøgelsen viser desværre igen i år, at der stadig er for mange kvindelige elever, der oplever, at deres køn har negativ betydning på arbejdspladsen”, siger hun.
Hele 35 % af de kvindelige respondenter har desuden oplevet seksuel krænkelse eller mobning på lærepladsen. Det samme gælder for 15,5 % af de mandlige respondenter.
Arbejder mod “respekt på værkstedet”
AutoBranchen Danmark arbejder løbende med at holde opmærksomheden fast på ligestilling i branchen. I 2022 stod Dansk Metal, sammen med bla. AutoBranchen Danmark, bag projektet “Respekt på værkstedet”. Projektet mundede blandt andet ud i udgivelsen af en “værktøjskasse” med helt konkrete råd til værksteder (og andre), der ønsker at arbejde med deres virksomhedskultur. Den kan du se her: https://www.vellivforeningen.dk/media/mumfu3ox/dansk-metal-respekt-paa-vaerkstedet.pdf